Ministr Babiš: Výnos daně z hazardních her by mohl ročně poklesnout až o 700 milionů korun

26.05.2016 17:42

Projev na 24. schůzi Senátu 26. května 2016 k Návrhu zákona o hazardních hrách:

Ministr Babiš: Výnos daně z hazardních her by mohl ročně poklesnout až o 700 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Dovolte mi, abych vám představil zcela nové řešení provozování hazardních her na území České republiky, a to návrh zákona o hazardních hrách, který spolu s návrhem zákona o dani z hazardních her a s měnovým zákonem tvoří jeden funkční celek, který představuje zcela nový regulační rámec trhu s hazardními hrami.

Navrhovaná úprava je promítnutím cílů vlády ČR pro oblast hazardních her, a s ohledem na probíhající řízení o porušení smlouvy o fungování EU je výsledkem harmonizace s právem EU. Velice vítám, že právě my můžeme přispět ke schválení moderní úpravy v tak důležité oblasti společenských vztahů, jako jsou právě hazardní hry, což lze považovat za mimořádný a přelomový okamžik.

Předkládaný návrh zákona nahrazuje zcela nevyhovující a zastaralý zákon č. 202 z roku 1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, a přináší komplexní úpravu provozování hazardních her. A to zejména v podobě důsledné ochrany sázejících a jejich okolí. Zajištění opatření k předcházení a potírání sociálně patologických jevů spojených s provozováním hazardních her, otevření českého trhu hazardních her pro provozovatele se sídlem v členském státě EU, úpravy provozování hazardních her prostřednictvím internetu, nového postupu povolovacího řízení a v neposlední řadě i zavedení efektivního kontrolního mechanismu.

Návrh zákona totiž v reakci na současný nepřípustně vysoký výskyt nelegálního hazardu významně posiluje postavení jednotlivých správních orgánů příslušných oblastí hazardních her. Prostřednictvím vznikajícího monitorovacího systému, ale zejména i nyní výrazně diskutovaných blokačních opatření a dalších pravomocí jak Ministerstvo financí, tak i celní správy, umožní nová úprava účinně předcházet nelegální činnosti.

V případě, že by nebyly upraveny efektivní nástroje pro blokování nelegálních internetových provozovatelů, tak by mohl poklesnout výnos daně z hazardních her až o 700 milionů korun ročně. Dále s důrazem na provedení ústavního práva na samosprávu budou v obecních záležitostech v oblasti hazardu ještě v širší míře rozhodovat obce, avšak za současného zachování práva na podnikání a legitimního očekávání legálních provozovatelů.

Co se týká navrhovaného daňového zákona, ten reaguje na otevření trhu s hazardními hrami subjektům se sídlem v zahraničí a na rostoucí využívání internetu v této oblasti. Tyto subjekty budou, na rozdíl od dosavadní právní úpravy, nově zdaněny.

Rovněž dojde ke zdanění nelegálního provozování hazardních her, které dnes zdanění nepodléhá. Na rozdíl od vládou navržených sazeb, rozdělených do tří pásem podle škodlivosti a ziskovosti jednotlivých druhů hazardních her, obsahuje předložený návrh zákona v důsledku pozměňovacího návrhu přijatého v Poslanecké sněmovně daňová pásma pouze dvě. Vyšší sazbou ve výši 35 % budou zdaněny technické hry. Všechny ostatní hry budou zdaněny sazbou 23 %. V důsledku toho se sníží výnos daně předpokládaný vládním návrhem o 450 milionů korun ročně. Sazby daně tak budou odpovídat stávajícím efektivním sazbám odvodu z loterií a jiných podobných her, protože navržená sazba 30 % pro technické hry efektivně odpovídá kombinaci poměrné sazby ve výši 28 % a pevné sazby ve výši 80 korun na přístroje a den.

Očekávaný výnos daně z hazardních her pro veřejné rozpočty nebude diametrálně odlišný od výnosu odvodu z loterie a jiných podobných her. Dle návrhu zákona nebude zachována možnost uplatnit dary Českému olympijskému výboru jako slevu na dani. Financování sportu prostřednictvím slevy na dani je nesystémové, a podle názoru Ministerstva financí nevhodné. Fond má být podporován na výdajové straně veřejných rozpočtů, proto se od roku 2017 počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu na sport na 6 miliard Kč.

Konečně na oba návrhy zákonů navazuje změnový zákon, který zajišťuje provázanost právních předpisů upravujících oblast hazardních her. Účinnost všech zákonů se navrhuje od 1. ledna 2017.

Děkuji vám za pozornost a věřím, že právě tato politická reprezentace bude tou, která schválí zde navrhovanou revoluční a dlouho potřebnou právní úpravu hazardních her a nahradí tak tu, která už před 25 lety byla považována za pouze prozatímní. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…