Ministr Babiš: Zastupitel za ODS už má o sněmu ANO jasno

26.02.2015 14:59

Musím upřímně konstatovat, že mne středeční komentář politologa Stanislava Balíka v Lidových novinách uklidnil. Málem jsem podlehl mediální pseudorealitě a začal se domnívat, že víkendový sněm hnutí ANO může být něčím důležitý.

Ministr Babiš: Zastupitel za ODS už má o sněmu ANO jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Nezávislý komentátor a zastupitel severomoravské obce Bludov v barvách ODS mne ale ujistil, že nikoli. A to prý proto, že hnutí ANO není klasická strana a vlastně to není ani hnutí, protože nevzniklo odspodu.

Podle pana Balíka je tedy úplně jedno, co se na sněmu stane, a stovka akreditovaných novinářů a další více než stovka hostů včetně diplomatů z patnácti zemí bude vlastně o víkendu jen ztrácet drahocenný čas, o dvou stovkách delegátů a 23 kandidátech do vedení hnutí ani nemluvě.

Je trochu smutné, že politolog a historik o vzniku hnutí ANO nic neví. Možná ale jen jako příznivec ODS nechce vědět. Když jsem dával v září roku 2011 rozhovor do Hospodářských novin, skutečně jsem netušil, jaká se mezi lidmi strhne lavina zájmu a podpory. Mohl jsem těm lidem poděkovat, vykašlat se na to a pak by měl pan Komárek ve svém tehdejším komentáři pravdu, že jen prskám jako Pepa z hospody.

Moc se omlouvám, ale neudělal jsem to. Založili jsme stránky Občanského fóra boje proti korupci a vydali prohlášení, ke kterému se během několika týdnů přidalo 25 tisíc lidí. Ještě pořád jsme jako sdružení mohli do politiky jen z povzdálí mluvit, jako to léta dělají různé iniciativy. To ale, a zase se omlouvám, není úplně v mé povaze. Dospěli jsme k tomu, že politiku můžeme férově ovlivňovat jedině tehdy, když půjdeme aktivně do politiky. V tom nám dávaly za pravdu tisíce příznivců a v parlamentních volbách nám tuto tezi potvrdilo bezmála milion voličů.

Pokud pan Balík tvrdí, že hnutí ANO "nevzniklo společenským tlakem zespoda", pak už skutečně nevím, co je pravda a co ne. Vznikla tedy "tlakem zespoda" TOP 09? Nebo vznikla "výtlakem" jistých lidí z KDU-ČSL? Vznikla tlakem zespoda novodobá ČSSD nebo KSČM? Tak tedy Úsvit? Nebo to, co z něj zbude? Vznikla tlakem zespoda Balíkova ODS, nebo vznikla proto, aby se někteří lidé „vytlačili nahoru"?

Ty otázky jsou asi stejně zbytečné, jako je zbytečný komentář zastupitele ODS o hnutí ANO. Zda bude zbytečný také náš sněm, ukáže nadcházející víkend.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrej Babiš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.