Ministr Bartoš: Stavební právo není dimenzováno na potřeby, které vyvolala migrační vlna

24.06.2022 10:03 | Zprávy

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k stavebnímu řádu

Ministr Bartoš: Stavební právo není dimenzováno na potřeby, které vyvolala migrační vlna
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Dobrý den, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte mi, abych vám představil vládní návrh zákona o zvláštních postupech v oblasti územního plánování a stavebního řádu.

K návrhu tohoto speciálního zákona vláda přistoupila, neboť stávající právní úprava veřejného stavebního práva není dimenzovaná na potřeby, které vyvolala migrační vlna v souvislosti s probíhajícím ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Proto je žádoucí stanovit zvláštní předpisy a dočasné úlevy v rámci procesů upravených stavebním zákonem, čímž bude zajištěno, že dotčeným osobám bude možné zajistit jejich základní životní potřeby, ať už je to v oblasti bydlení nebo ubytování, ale podle potřeby rovněž oblasti vzdělávání či sociální a zdravotní péče, neboť současná kapacita bytových jednotek, ubytovacího zařízení, ale i související infrastruktury není aktuálně dimenzovaná na takový nárůst poptávky. My tady s tím výhledem i třeba na začínající školní rok můžeme čelit problémům, že nebudou kapacity, ve kterých by mohlo být poskytováno dětem vzdělávání.

Navrhovaná právní úprava stanovuje zvláštní postupy v oblasti územního plánování a stavebního řádu jako speciální úpravu ke stavebnímu zákonu, přičemž ale počítá s aplikací stavebního zákona, včetně jeho prováděcích předpisů i souvisejících právních předpisů s výjimkou postupů a požadavků, které jsou speciálně upravovány právě v tomto tisku. Přeloženo do řeči srozumitelné, my jsme volili tu nejmírnější cestu aplikace stavebního zákona, která potom běží v tom režimu, tak jak specifikuje tento tisk.

Návrh zavádí nový pojem, tzv. nezbytné stavby, což je stavba, která je definovaná jako stavba sloužící ke zmírnění následků hromadného přílivu osob v souvislosti s uvedeným ozbrojeným konfliktem. Ta nezbytná stavba je vždy stavba dočasná, proč říkám dočasná, ta doba trvání nesmí přesáhnout 3 roky ode dne nabytí právních účinků souhlasu s provedením nezbytné stavby. Nicméně v případě, že v té dočasnosti v tom intervalu 3 let budou splněny všechny požadavky, tak jak jsou, ze stavebního zákona, tj. například pokud bylo nutno měnit územní plán, nebyla tato stavba na území, které je určeno k takovému typu výstavby, nebo nejsou v pořádku ještě všechny, nebo budou splněny všechny ty povinnosti, po následném uplynutí té lhůty samozřejmě tato stavba, nástavba či přístavba, proč říkám tato slova, v té legislativě se hovoří o umístění stavby, ale to je terminus technicus i pro změny již v zastavěné oblasti. Na to padal častý dotaz jak ve sněmovně, tak i třeba na výboru, proto to zde vysvětluji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Medaile pro vítěze náležely všem účastníkům

21:03 Hejtman Kuba: Medaile pro vítěze náležely všem účastníkům

Jubilejní 10. ročník sportovních her seniorů Jihočeského kraje slavnostně zahájil hejtman Martin Kub…