Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

22.05.2024 15:14 | Zprávy

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu

Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Dobrý den, děkuji za slovo. Já vystupuji teď, protože jsem to slíbil kolegovi Nacherovi, že vystoupím teď, aby mohl reagovat, protože jsem původně chtěl mluvit až v závěrečném slově.

Vy jste tady říkali spoustu různých otázek, dotazů, citovali jste různá stanoviska různých orgánů, institucí, ale pak jste si vlastně oba dva předřečníci sami odpověděli. Oba dva jste vlastně řekli, že nakonec jde o nějakou koaliční shodu, která se tady dnes bude prosazovat, a to je v zásadě za vším. To nebudu tajit. Dovolte mi říci jednu věc, teď vám ublížím schválně, teď vám schválně ublížím, pak vás pochválím za jednu věc.

Vy jste oba dva kultivovaným, inteligentním způsobem dávali sůl do koaličních ran, protože o nich víte, je to pravda, vy víte, že ty názory byly různé v koalici. Já ale teď musím jako člen koalice říct jednoduchou věc. No prostě je to jakýsi koaliční kompromis, který teď se dostal do fáze schvalování ve třetím čtení. Poslanci koalice budou určitým způsobem hlasovat a já rozhodně nebudu ten, co bych tady, přestože mohu mít na některé věci třeba jiný názor, se tady nebudu předvádět v tom, že mám na něco jiný názor. Taková je politika, stává se to. Já můžu říci, že pokud jde o insolvenční zákon, byl to asi nejkomplikovanější zákon v té koalici, pokud se týká resortu, který dočasně vedu, že těch jednání bylo bezpočet a bylo těžké najít shodu.

Nyní se chci veřejně omluvit panu poslanci Nacherovi, a to je stanovisko k jeho pozměňovacímu návrhu kolem těch registrů vozidel. Tam došlo k tomu, že ústavně-právní výbor i hlasy koaličních poslanců tento návrh schválil. Následně během velmi krátké doby přišlo, a pan poslanec ho, myslím, zná, přišlo stanovisko Ministerstva dopravy, že ta věc není možná technicky. Co tím chci říct? Ten návrh jde nepochybně správným směrem, myslím si, že má podporu i koalice, pokud jde o tu myšlenku. Ale Ministerstvo dopravy tvrdí, že ten zákon, ten návrh, tak, jak je napsán, tak je technicky neproveditelný z různých důvodů. Já tady nechci číst to stanovisko, já doufám, že pan kolega ho, já myslím, že ho má, a dokonce i od nás mám takový dojem, že jsme to posílali, myslím, že ano, před těmi někdy třemi týdny, že to je veřejná omluva za to, že to koaliční poslanci v ÚPV podpořili. Tady to dnes podpořit nemohou z důvodů, které říkám.

Děkuji za pozornost a více říkat nebudu. Děkuju.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.