Ministr Brabec: Český politik obvykle nebývá vizionář. Dáváme prachy do toho, co momentálně nějak užijem

12.08.2015 21:03

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8.:

Ministr Brabec: Český politik obvykle nebývá vizionář. Dáváme prachy do toho, co momentálně nějak užijem
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Já si myslím, že to téma si určitou poznámku zaslouží, byť už tamhle nervózně poposedává pan ministr vnitra a provokovat ho je dost nebezpečné. Ale přesto věřím, že jako člen vlády, který má také na starosti otázku sucha, tak jako my všichni, protože to je otázka naprosto zásadní, věřím, že mi to odpustí. On mě pak trochu škrtí vždycky.

Já vám chci opravdu úplně vážně říct, že bez ohledu na to, jestli existuje nějaká směrnice o vodách. A jestli existuje nějaká Evropská unie, tak bez ohledu na to tahle vláda, na rozdíl od vlád předchozích, si uvědomuje... Protože ten materiál, který vláda schválila, byl můj materiál s panem Jurečkou, tak nenapsal Brabec s Jurečkou. To napsali společně naši lidé, kteří doteď x-let spolu vlastně vůbec nespolupracovali. Je x-vědeckých pracovišť, kde si každý dělal po českém zvyku, hospodařil si na svém písečku a všechno se to financovalo buď ze státních nebo z evropských zdrojů, a ti lidé nespolupracovali. My jsme jim jenom řekli, tady je sever a konec hlášení. A vy budete dělat na tom, aby vznikl materiál.

Na tom materiálu se dělalo tři čtvrtě roku, a jsou tam desítky odborníků z oblasti vodního hospodářství, meteorologie, zemědělství atd. Je to základ, je to první krok. Není to samospasitelné. Aktuální informace jsou následující: od Ústí nad Labem, respektive v Děčíně je průtok Labe, který je pod průtokem z roku 1947, kdy bylo nejkatastrofičtější sucho, které pamatujeme. To znamená, kdyby nebylo Vltavské kaskády, tak dnes už je odstavená Praha, protože nemá dostatečný průtok na svoji ústřední čistírnu odpadních vod. Velmi pravděpodobně. Čelíme suchu, o kterém jsme nevěřili, že může přijít. Ano, jsme připraveni na povodně, protože povodně tady byly opakovaně. Teprve v roce 2002 se začalo něco pořádně konat, když se ukázalo, že po roce 1997 povodně nepřijdou zase za sto let, ale že přijdou za pět let.

Český politik obvykle nebývá vizionář. Až na světlé výjimky. To znamená, dáváme prachy jenom do toho, co momentálně vypadá, že nějak užijeme, a teď se ukazuje, že sucho je daleko větší průšvih, než jsou povodně. A může být. Jestliže bude opět ještě jeden rok suchá zima, tak k dnešnímu datu je 58, 60 % podzemních vrtů v České republice ve stavu kritického sucha. My máme 2 Kč/kubík z podzemní vody, 5 Kč/kubík z povrchové vody. Naprosto neuvěřitelně celá léta s tím nikdo nic nedělal. Tady se drancují podzemní vody velkoodběrateli, které berou, protože jsou levnější. Přitom jsou daleko cennější. Jsou tady desítky věcí, kde tento stát strašně situaci zanedbal a strašně zaspal v oblasti boje proti suchu.

Bude to boj, bude to na dlouhá léta, ale musíme s tím okamžitě začít. A už začínáme. A věřte, že vláda si to uvědomuje, že ty věci bude dělat, i když to bude stát hodně peněz a bude to znamenat hodně úsilí. A někde půjdeme proti velmi tvrdým a velmi silným lobby, takže rozhodně za to nebudeme určitě mnohými chváleni.

Panu senátorovi Jirsovi, dalšímu panu senátorovi Velebovi bych chtěl říct, já jsem teď kvůli Senátu – a samozřejmě udělal jsem to rád – přijel ze Šumavy, kde trávím dovolenou. A opět se tam vracím po zítřejším jednání s panem Babišem o rozpočtu. Opět se vracím na Šumavu, věřte, že se bavím s lidmi a nedělám tam nic jiného, než chodím po Šumavě a samozřejmě i tahle věc mění některé názory.

Prostě my budeme čelit věcem, které možná nikoho před námi nenapadlo, že se můžou stát. Byla to vědecko-fantastická literatura. Koukáme na Izrael, koukáme se na Turecko, a my budeme třeba čelit stejným problémům a musíme mít tu odvahu a musíme samozřejmě mít stejnou rychlost reakce. To nečeká, ta voda odteče a když ji tady neudržíme, tak ji nebudeme mít a hrozí nám ztráty, které si neumíme představit. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …