Ministr Brabec: Chceme pomoci lidem v obcích, trpících nedostatkem vody

18.07.2016 13:14

Novou sérii tří půldenních seminářů zaměřených na boj se suchem a likvidaci ekologických zátěží připravilo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. Semináře se uskuteční na přelomu července a srpna v Ostravě, Praze a Brně. Určeny jsou starostům, zástupcům městských či krajských úřadů i poradenským firmám zpracovávajícím projektové žádosti.

Ministr Brabec: Chceme pomoci lidem v obcích, trpících nedostatkem vody
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Semináře jsou zaměřeny jednak na problematiku spojenou se současným nedostatkem podzemních vod a kvalitní pitné vody, druhou oblastí, které se budou věnovat, je odstraňování nelegálních skladů odpadů a sanace jejich havarijních stavů. Na seminářích budou představeny konkrétní možnosti řešení těchto problémů i aktuální možnosti, jak v uvedených oblastech získat dotaci. První seminář se bude konat 26. července v Ostravě, druhý 27. července v Praze, poslední pak druhého srpna v Brně. Semináře se uskuteční vždy v budově magistrátu těchto tří měst.

„Těmito semináři navazujeme na sérii seminářů o takzvaném chytrém hospodaření s vodou. Naším cílem je ukázat, jaké projekty dávají z hlediska vodního hospodářství smysl, a zároveň pomoci těm lidem v obcích, kde aktuálně trpí nedostatkem vody. Semináře jsme navíc obohatili i o tematiku odstraňování nelegálních skladů odpadů a sanaci havarijních stavů, s nimiž se potýká nejedna obec a město v České republice. Problém to je zejména v těch případech, kdy není původce znečištění znám, neexistuje, nebo se nemá k nápravě,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na seminářích vystoupí odborníci z Ministerstva životního prostředí, České inspekce životního prostředí i zástupci měst a obcí, kteří představí svůj pohled na problematiku nelegálních skladů a skládek odpadů i na řešení nedostatku pitné vody v regionu. Jejich vystoupení doplní zástupci Státního fondu životního prostředí ČR, kteří podrobně představí aktuální dotační možnosti u projektů zaměřených na boj se suchem a zajištění dodávek kvalitní pitné vody a možnosti získání dotace na likvidaci akutních ekologických zátěží.

„Pro účastníky seminářů máme nachystány veskrze praktické informace o nabídce dotací z Národního programu Životní prostředí a Operačního programu Životní prostředí. Určitý čas máme vyhrazen i pro individuální konzultace nad konkrétními projekty žadatelů o dotace,“ upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Podporována je i úprava vody

Aktuálně jsou v oblasti zaměřené na vodu a odpady otevřeny dvě nabídky dotací z Národního programu Životní prostředí. Další nabídka, tentokrát z Operačního programu Životní prostředí, bude spuštěna na podzim letošního roku. Národní program Životní prostředí nabízí dotace jak na odstraňování nelegálních skladů odpadů i předcházení havarijních stavů spojených s ekologickými zátěžemi [1], tak třeba na realizaci průzkumných i ostrých vrtů zdrojů podzemních vod, včetně jejich napojení na stávající rozvod pitné vody [2]. Podporována je i úprava vody a vytvoření nového veřejně přístupného odběrného místa pitné vody tam, kde není rozvod pitné vody realizován.

„Účastníkům semináře podrobně představíme také chystanou podzimní 43. výzvu Operačního programu Životní prostředí, v níž si příjemci podpory rozdělí více než jednu miliardu korun na výstavbu a modernizaci úpraven vody a zvyšování kvality zdrojů pitné vody či výstavbu a dostavbu přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody,“ dodává Valdman.

Na seminářích bude prostor i pro diskuzi a doplňující dotazy, na které budou odpovídat experti ze SFŽP ČR, MŽP a také České inspekce životního prostředí.

„Pevně věřím, že semináře nabídnou zájemcům o dotace užitečné informace, jak správně postupovat u projektů zaměřených na chytré hospodaření s vodou, tak u projektů zaměřených na odstraňování nelegálních skladů odpadů a nebezpečných ekologických zátěží,“ uzavírá ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vstup na seminář je pro registrované zdarma, registrovat se lze ZDE. V případě dotazů pište ZDE.

Místo a konání seminářů „Boj se suchem a ekologickými zátěžemi“:

  • 26. července 2016 / Ostrava
    Magistrát města Ostravy, Prokešovo náměstí 8, sál zastupitelstva, 3. patro
  • 27. července 2016 / Praha
    Magistrát hlavního města Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha 1, sál zastupitelstva, 1. patro
  • 2. srpna 2016 / Brno
    Magistrát města Brna, Dominikánské náměstí 1, Sněmovní sál, 1. patro

Poznámky:
[1] Podrobné informace k výzvě č. 6/2016 z Národního programu Životní prostředí najdete ZDE.
[2] Podrobné informace k výzvě č. 8/2016 z Národního programu Životní prostředí najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…