Ministr Brabec: Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním

04.04.2016 20:50

„Chytré hospodaření s vodou – možnosti finanční podpory“ – tak se jmenují semináře pro malé obce do 500 obyvatel, které pro ně uspořádají od druhé poloviny dubna MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR.

Ministr Brabec: Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Naším cílem je motivovat malé obce do 500 obyvatel k úspornému využívání vody a vzhledem k probíhající klimatické změně pak i k přivedení vody zpět do přirozeného vodního koloběhu. Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním a navíc zlepšuje kvalitu vody. Proto jsme se rozhodli vyjít obcím vstříc také v podpoře jejich informovanosti o dotačních možnostech, které mohou pro své konkrétní projekty využít, ale i o moderních technologiích, které se v souvislosti s hospodařením s vodou dnes nabízejí. To vše by se měli zástupci obcí na seminářích dozvědět,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: Kromě toho jsme pro malé obce na začátku března otevřeli výzvu určenou pro projekty chytrého hospodaření s vodou. Pro žadatele je připraveno celkem 50 milionů korun (více o výzvě najdete na této internetové adrese). S ohledem na extrémní projevy klimatické změny, které nás nutí připravit se vedle povodní zejména na dlouhodobá sucha, jsme také podpořili vznik webové platformy www.vodazakladzivota.cz na podporu informovanosti odborné i laické veřejnosti o aktuální vodní problematice.“

Semináře jsou určené zástupcům obcí a částem obcí pod 500 obyvatel a dozvědí se, „jak na to“, pokud chtějí podat žádost a čerpat dotace na vodohospodářské projekty. Na seminářích organizovaných Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí vystoupí mj. zástupci ČVUT v Praze, kteří představí možnosti efektivního hospodaření se srážkovou vodou nebo decentralizovaným čištěním vod. Experti ze SFŽP ČR účastníkům seminářů pak blíže představí možnosti financování a dotační pravidla. Podpora bude čerpána z Národního programu Životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí chce povzbudit malé obce k přípravě projektů, které přispějí ke snížení množství vypouštěného znečištění z komunálních zdrojů do povrchových i podzemních vod a ke zvýšení využití srážkových vod jako vody užitkové. Podporu budou moci získat projekty zaměřené například na dočištění odtoků z čistíren odpadních vod nebo na využití vyčištěných odpadních vod z čistíren odpadních vod. Dotace je ale určena třeba i na projekty akumulace a využití srážkových vod jako vod užitkových nebo se zaměřením na recyklaci vody či recyklaci živin a organických hmot, což jsou např. projekty na kompostování kalů.

Semináře se uskuteční od 21. dubna do 4. května 2016.

TERMÍNY A MÍSTA KONÁNÍ

21. dubna 2016 / Hradec Králové

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, Pivovarské náměstí 1245, místnost N2.906

22. dubna 2016 / Brno
 
Veletrhy Brno, Výstaviště 405/1, sál P1, pavilon P
 
25. dubna 2016 / Ústí nad Labem
 
Krajský úřad Ústeckého kraje, Velká Hradební 3118/48, zasedací místnosti č. 208
 
28. dubna 2016 / Ostrava
 
Krajský úřad Moravskoslezského kraje, 28. října 117, zasedací místnosti C210
 
29. dubna 2016 / Plzeň
 
Krajský úřad Plzeňského kraje, Škroupova 18, jednací sál ZPK
 
4. května 2016 / Praha
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.