Ministr Brabec: Křivoklátská příroda je výjimečnou ukázkou českého přírodního dědictví

26.02.2015 21:04

Ministr Brabec při návštěvě Křivoklátska slavnostně otevřel opravený mostek i naučnou stezku

Ministr Brabec: Křivoklátská příroda je výjimečnou ukázkou českého přírodního dědictví
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Nově opravený mostek přes potok Klucná [1] i zrekonstruovaná geologická zážitková naučná stezka Po stopě trilobita ve Skryjích čekají na návštěvníky Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Dnes je slavnostně otevřel ministr životního prostředí Richard Brabec spolu s ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Františkem Pelcem. Ministr Brabec se při své cestě po Křivoklátsku setkal také se starosty některých obcí, s nimiž mimo jiné hovořil i o nyní aktuální a hodně diskutované otázce vyhlášení Národního parku Křivoklátsko.

„Křivoklátská příroda je výjimečnou ukázkou českého přírodního dědictví. Zdejší lesy tvoří největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s pestrým složením stromů. Toto území je v evropské soustavě Natura 2000 a v roce 1977 bylo vyhlášeno biosférickou rezervací UNESCO. Pokud by zde vznikl národní park, musí to být ovšem na základě širší společenské objednávky a po shodě s místními starosty. Vznik parku by pak byl formálním potvrzením hodnot tohoto přírodně velmi cenného území a zároveň krok k vytvoření podmínek pro jeho účinnou ochranu. Kromě toho by vyhlášení parku mohlo místním lidem přinést nové pracovní příležitosti a přilákat další turisty na taková krásná místa, jako je například i dnes znovu otevřená zrekonstruovaná naučná stezka ve Skryjích,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.

„Nechceme návštěvníkům jen předávat faktografické informace, ale rádi bychom, aby si při pobytu v přírodě krajinu co nejvíce procítili. Právě k tomu slouží geologická naučná stezka ve Skryjích, kde si turisté mohou prolézt tunelem času, projít se pod hladinou prvohorního moře, poskládat si z úlomků trilobita, hledat zkameněliny přímo v terénu, pobavit se komiksem o životě Joachima Barranda nebo si jen tak hrát [2],“ doplňuje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Přiblížit přírodu co nejvíce lidem, to je i vize a cíl ministra Brabce. Sloužit k tomu mají nejen naučné stezky, ptačí pozorovatelny nebo informační tabule. „Je třeba jak dospělým, tak i malým návštěvníkům předávat informace o tom, jak je přírodní dědictví pro nás cenné a proč je dobré o něj pečovat tak, aby bylo zachováno i budoucím generacím. Ministerstvo životního prostředí proto připravilo samostatný program, který je zaměřen na otvírání přírody široké veřejnosti. Na program posílení návštěvnické infrastruktury v chráněných územích ve správě AOPK ČR 2013–2014 bylo přiděleno přes 67,5 mil. Kč a realizovalo se v něm už 86 akcí,“ dodává ministr Brabec.

Návštěvníkům slouží na Křivoklátsku i informační středisko Správy CHKO Křivoklátsko, 6 naučných stezek a další prvky v terénu, jako například nově instalované informační tabule u jednotlivých maloplošných zvláště chráněných území.

Poznámky:

[1]Oprava mostku se plánovala víc než 10 let, mostek spojuje katastry obcí Branov a Roztoky, tvoří nástup do přírodní rezervace U Eremita a na naučnou stezku o dřevinách Křivoklátska. Naučná stezka byla vybudována a je udržována AOPK ČR, Správou CHKO Křivoklátsko. Oprava byla financována z programu posílení návštěvnické infrastruktury, celková cena byla 828 432,58 Kč. Mostek je i pomyslnou vstupní branou do uvažovaného NP Křivoklátsko.

[2] Náklady na vytvoření stezky byly 1 133 270 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.