Ministr Brabec: Stav životního prostředí stále nebyl vyhovující

03.03.2016 15:42

Projev ministra životního prostředí na 42. schůzi poslanecké sněmovny 3. března 2016 ke Zprávě o životním prostředí České republiky v roce 2014:

Ministr Brabec: Stav životního prostředí stále nebyl vyhovující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Dovoluji si vám představit materiál, který dobře znáte, protože - za prvé jste ho určitě dostali v elektronické podobě. Je to materiál, který tato Sněmovna projednává pravidelně, tedy zprávu o stavu životního prostředí České republiky, v tomto případě v roce 2014. Ta zpráva, jak víte, je vždycky důležitým zdrojem informací o stavu a vývoji životního prostředí v České republice a to včetně mezinárodního srovnání.

Ta zpráva obsahuje soubor 42 klíčových indikátorů včetně jejich hodnocení a na základě doporučení Senátu Parlamentu České republiky z minulého roku jsou nově součástí zprávy také samostatná podkapitola věnovaná starým ekologickým zátěžím a doplněné údaje o míře znečištění ovzduší takzvanými ultrajemnými částicemi na základě dostupných dat.

Zpráva byla vládou schválena 20. listopadu loňského roku a následně byla projednána a skládána výboru pro životní prostředí 13. ledna. Byla rovněž projednána a schválena na výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu. Včera byla projednána na plenární schůzi Senátu.Ta zpráva, jak jsem říkal, vám také byla distribuována v elektronické podobě.

Toť suchý jazyk úřední a teď několik informací konkrétních, které jste se tam určitě dočetli a já bych jenom rád zdůraznil. Jsou tam zprávy dobré a jsou tam zprávy horší. Tou horší zprávou, a tou hlavní zprávou je, že stav životního prostředí v roce 2014 stále nebyl vyhovující a zastavil se určitým způsobem ten pozitivní trend vývoje předchozích let a to i přesto, že klesá negativní vliv národního hospodářství na životní prostředí.

Tím důvodem do značné míry je to, že se poměrně hodně vyčerpal potenciál těch velkých opatření, které se učinily v minulých letech a tou příčinou aktuálního vývoje stavu životního prostředí je rostoucí význam a vliv spotřeby domácností. Zásadním problémem životního prostředí České republiky je, a to se nemění ve srovnání s předešlými lety, zhoršená kvalita ovzduší, především v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.
A těmi zásadními faktory, které ovlivňují kvalitu ovzduší, je pak vytápění domácností, a to především v malých sídlech. Pak má negativní vliv doprava.

Přestože množství vypouštěného znečištění v oblasti vod z bodových zdrojů pokleslo, tak kvalita povrchových vod se zlepšuje, ale zlepšuje se pouze pozvolna. Má to souvislosti s přetrvávajícím značným znečištěním vodních zdrojů ze zemědělské činnosti. A toto znečištění je také ovlivněno velkou rozlohou intenzivně obhospodařované orné půdy.

Dobrou zprávou je, že stále klesá materiálová a energetická náročnost hospodářství. Postupně se snižuje význam uhelných elektráren, naopak se zvyšuje podíl jaderné energie a obnovitelných zdrojů. V důsledku těchto pozitivních trendů klesají emise skleníkových plynů a emise znečišťujících látek. Také dobrou zprávo je, že roste podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie v dopravě. Ale stále využívání alternativních paliv je relativně zanedbatelné. Dochází také k zastavení individualizace osobní dopravy a naopak dochází k příznivému nárůstu významu veřejné dopravy. Významně v roce 2014 vzrostly veřejné výdaje do ochrany životního prostředí, a to zejména ze státního rozpočtu a díky výrazným akceleračním opatřením, která jsme přijali také z Operačního programu životního prostředí.

Závěrem, kolegyně, kolegové, pevně věřím, že už v roce 2015 tam uvidíme některé pozitivnější trendy. Ale musíme si uvědomit, že vliv těch jednotlivých opatření má velkou setrvačnost. Projevuje se v horizontu mnoha let. A jestliže dneska rozjíždíme klíčové projekty jako třeba právě kotlíkové dotace pro oblast vytápění domácností, nebo další, tak samozřejmě ten efekt se projeví. A já doufám, že se projeví dokonce velmi významně, ale můžeme to očekávat až v roce 2016 nebo 2017 až - řekněme - ten potenciál toho opatření bude opravdu významný v celé České republice.

Takže doufám, že v příštím období vám - nebo případně nějaký můj nástupce - budu moci říkat lepší zprávy o stavu životního prostředí v České republice. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu