Ministr Brabec: Stav životního prostředí stále nebyl vyhovující

03.03.2016 15:42

Projev ministra životního prostředí na 42. schůzi poslanecké sněmovny 3. března 2016 ke Zprávě o životním prostředí České republiky v roce 2014:

Ministr Brabec: Stav životního prostředí stále nebyl vyhovující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Dovoluji si vám představit materiál, který dobře znáte, protože - za prvé jste ho určitě dostali v elektronické podobě. Je to materiál, který tato Sněmovna projednává pravidelně, tedy zprávu o stavu životního prostředí České republiky, v tomto případě v roce 2014. Ta zpráva, jak víte, je vždycky důležitým zdrojem informací o stavu a vývoji životního prostředí v České republice a to včetně mezinárodního srovnání.

Ta zpráva obsahuje soubor 42 klíčových indikátorů včetně jejich hodnocení a na základě doporučení Senátu Parlamentu České republiky z minulého roku jsou nově součástí zprávy také samostatná podkapitola věnovaná starým ekologickým zátěžím a doplněné údaje o míře znečištění ovzduší takzvanými ultrajemnými částicemi na základě dostupných dat.

Zpráva byla vládou schválena 20. listopadu loňského roku a následně byla projednána a skládána výboru pro životní prostředí 13. ledna. Byla rovněž projednána a schválena na výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu. Včera byla projednána na plenární schůzi Senátu.Ta zpráva, jak jsem říkal, vám také byla distribuována v elektronické podobě.

Toť suchý jazyk úřední a teď několik informací konkrétních, které jste se tam určitě dočetli a já bych jenom rád zdůraznil. Jsou tam zprávy dobré a jsou tam zprávy horší. Tou horší zprávou, a tou hlavní zprávou je, že stav životního prostředí v roce 2014 stále nebyl vyhovující a zastavil se určitým způsobem ten pozitivní trend vývoje předchozích let a to i přesto, že klesá negativní vliv národního hospodářství na životní prostředí.

Tím důvodem do značné míry je to, že se poměrně hodně vyčerpal potenciál těch velkých opatření, které se učinily v minulých letech a tou příčinou aktuálního vývoje stavu životního prostředí je rostoucí význam a vliv spotřeby domácností. Zásadním problémem životního prostředí České republiky je, a to se nemění ve srovnání s předešlými lety, zhoršená kvalita ovzduší, především v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.
A těmi zásadními faktory, které ovlivňují kvalitu ovzduší, je pak vytápění domácností, a to především v malých sídlech. Pak má negativní vliv doprava.

Přestože množství vypouštěného znečištění v oblasti vod z bodových zdrojů pokleslo, tak kvalita povrchových vod se zlepšuje, ale zlepšuje se pouze pozvolna. Má to souvislosti s přetrvávajícím značným znečištěním vodních zdrojů ze zemědělské činnosti. A toto znečištění je také ovlivněno velkou rozlohou intenzivně obhospodařované orné půdy.

Dobrou zprávou je, že stále klesá materiálová a energetická náročnost hospodářství. Postupně se snižuje význam uhelných elektráren, naopak se zvyšuje podíl jaderné energie a obnovitelných zdrojů. V důsledku těchto pozitivních trendů klesají emise skleníkových plynů a emise znečišťujících látek. Také dobrou zprávo je, že roste podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie v dopravě. Ale stále využívání alternativních paliv je relativně zanedbatelné. Dochází také k zastavení individualizace osobní dopravy a naopak dochází k příznivému nárůstu významu veřejné dopravy. Významně v roce 2014 vzrostly veřejné výdaje do ochrany životního prostředí, a to zejména ze státního rozpočtu a díky výrazným akceleračním opatřením, která jsme přijali také z Operačního programu životního prostředí.

Závěrem, kolegyně, kolegové, pevně věřím, že už v roce 2015 tam uvidíme některé pozitivnější trendy. Ale musíme si uvědomit, že vliv těch jednotlivých opatření má velkou setrvačnost. Projevuje se v horizontu mnoha let. A jestliže dneska rozjíždíme klíčové projekty jako třeba právě kotlíkové dotace pro oblast vytápění domácností, nebo další, tak samozřejmě ten efekt se projeví. A já doufám, že se projeví dokonce velmi významně, ale můžeme to očekávat až v roce 2016 nebo 2017 až - řekněme - ten potenciál toho opatření bude opravdu významný v celé České republice.

Takže doufám, že v příštím období vám - nebo případně nějaký můj nástupce - budu moci říkat lepší zprávy o stavu životního prostředí v České republice. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…