Ministr Brabec: Strom – přítel člověka

15.09.2019 18:56

Startuje celonárodní iniciativa Sázíme budoucnost. Cílem projektu je do pěti let vysázet 10 milionů stromů mimo les. Za každého občana Česka jeden.

Ministr Brabec: Strom – přítel člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Počítadlo na stránkách www.sazimebudoucnost.cz tak od pátku začalo sčítat stromy vysazované po celé České republice. Také Státní fond životního prostředí ČR podpoří výsadbu komunitní zeleně dotační výzvou s alokací 100 milionů korun.

aždý, kdo letos vysadí nebo plánuje vysadit strom ve volné krajině nebo ve městě má možnost ho zaregistrovat do interaktivního portálu pod taktovkou Nadace Partnerství a Ministerstva životního prostředí. K nim se navíc nyní přidává další strategický hráč, kterým jsou obce a města. S ministrem Richardem Brabcem za Ministerstvo životního prostředí a ředitelem Miroslavem Kundratou za Nadaci Partnerství dnes předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl podepsal memorandum o spolupráci, které pomůže společný cíl naplnit. S plánováním výsadby, sháněním dobrovolníků a pozemků i darováním financí výsadby a péči o stromy pomůže ode dneška nový portál www.sazimebudoucnost.cz, na kterém se rovněž objeví i metodika pro smysluplné sázení. A kde ode dneška každý, kdo chce a může, začne „sázet budoucnost“.

„V dnešní době, možná ještě více než kdy jindy, můžeme bez nadsázky užít parafrázi známého rčení - strom - přítel člověka. Na jednu stranu tu máme sucho sužující ČR, kůrovcovou kalamitu v lesích, krajinu, města a obce, které se potřebují adaptovat na změnu klimatu, a na druhou stranu stromy pohlcující plyny CO2, pomáhající snižovat dopady sílícího skleníkového efektu. Stromy nám dodávají kyslík a zároveň čistí vzduch. Pomáhají chladit města ve dne a udržují teplo v noci, čímž šetří energii. Stromy fungují jako přírodní vodní filtry, snižují erozi půdy a pomáhají předcházet záplavám. Síla deseti milionů stromů pomůže ochladit přibližně 200 kilometrů čtverečních až o tři stupně Celsia, odvede denně stejnou práci jako 40 milionů klimatizačních jednotek, denně vypaří deset milionů hektolitrů vody a vytvoří denní zásobu kyslíku pro 30 milionů lidí,“ vypočítává ministr Brabec.

„Na nápad vysadit 10 milionů stromů, které pomohou vyprahlé české krajině a přehřátým městům, - a propojit tak širokou veřejnost, spolky, neziskové organizace, státní správu, podniky a firmy veleprospěšnou aktivitou, jsme poprvé přišli loňského 17. listopadu při výsadbě Aleje svobody pod Řípem. Energie několika stovek dobrovolníků a podpora řady organizací, firem i samospráv, které se výsadby účastnily, nám daly odvahu se k tak ambicióznímu cíli přihlásit. Ceníme si toho, že vizi vzal za svou a významně ji rozvíjí i ministr Brabec a celé MŽP, Svaz měst a obcí a celá řada dalších partnerů, kteří se k nám stále přidávají,” podtrhuje strategický ředitel nadace Kundrata.

„Obce a města jsou si vědomy významu stromů v intravilánu i v okolní zemědělské krajině. Bojujeme s přehřátými centry i bleskovými záplavami z okolních polí. Obnově stromořadí v ulicích brání ochranná pásma podzemních sítí, v krajině narážíme na intenzivní zemědělství a dotační pravidla zaměřená na produkci. Přesto řada našich členů intenzivně hledá vhodné plochy k tomu, aby cíl vysadit symbolicky za každého občana jeden strom, jsme dokázali během pěti let naplnit,” podotýká za SMO ČR jeho předseda František Lukl.

Svůj záměr Nadace Partnerství s MŽP veřejně ohlásily po letošním dubnovém kulatém stole s partnery, který následně zvedl masivní zájem veřejnosti. Od té doby započaly intenzivní práce na novém portálu sazimebudoucnost.cz, který má všechny zájemce o změnu rázu republiky propojit a podpořit, respektive shromáždit informace o vhodných pozemcích i dobrovolnících, kteří chtějí sázet nebo hledají pomoc. Právě ve snadném propojení zájemců o výsadby s potřebnými zdroji spatřuje Nadace Partnerství největší výhodu nového webu, který zároveň umožní registraci i dosud nikým nezmapovaných výsadbových aktivit.

Vysadit 10 milionů stromů si samozřejmě vyžádá nemalé investice. Vedle příspěvků firem i dobrovolníků, kteří budou moci darovat prostředky skrze Nadaci Partnerství, bude na výsadby nových stromů ještě štědřeji přispívat stát. „Do konce října Státní fond životního prostředí uvolní prostředky na komunitní výsadby v městském prostředí, které mohou žadatelé realizovat už letos. Půjde o administrativně jednoduché a nenáročné schéma na výsadbu nových stromů ve městě, například ve společných vnitroblocích, dvorcích na předzahrádkách, které dovolí zapojit se skutečně komukoliv. Zároveň jsme i v mnohém zjednodušili podmínky pro dotace na výsadbu městské zeleně, na kterou si mohou sáhnout hlavně města a obce v Operačním programu Životní prostředí s cílem maximálně podpořit zájem měst a obcí o nové výsadby,” zdůrazňuje ministr Brabec.

Jedním z měst, kde se snaží jít cestou osazování krajiny, jsou Říčany u Prahy, kde jen letos přibylo do okolní krajiny 400 stromů a na 13 500 keřů. Místní radnice se rozhodla bojovat proti suchu a erozi obnovou alejí, remízků nebo sadů starých ovocných odrůd. Možností, kterou obce po vzoru Říčan mohou využít, je mobilizace vlastních sil, majitele pozemků k tomu, aby se do akce zapojili: „Po úspěchu Aleje Říčaňáků jsme se rozhodli pokračovat v ozeleňování krajiny a postupně osázet pozemky o celkové ploše 20 hektarů. Naším cílem je obnovit polní cesty, zdejší pestrý krajinný ráz,“ dodává říčanský starosta Vladimír Kořen. I díky této cestě tak postupně nachází pozemky na výsadbu stromů pro každého z 15 619 obyvatel Říčan.

Hlavní období letošních výsadeb iniciativy Sázíme budoucnost má spadat do Měsíce pro stromy mezi 20. říjnem a 20. listopadem. Vrcholem sezony bude výsadba Aleje svobody ve Vestci Prahy v sobotu 9. listopadu při příležitosti oslav 30 let od sametové revoluce. Díky ní dojde k obnově 900 metrů zaorané polní cesty, kterou doplní ovocná alej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…