Ministr Brabec: To jsou nějaké erupce na Slunci? Nebo co tady někoho kouslo...

01.12.2016 14:48

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 12. 2016

Ministr Brabec: To jsou nějaké erupce na Slunci? Nebo co tady někoho kouslo...
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Nevím, co tady u někoho dneska, jestli jsou nějaké erupce na Slunci, nebo co tady někoho kouslo. Ale mám pocit, že jsme tady všichni v nějaké vzrušenější atmosféře dnes, tak to se máme asi na co těšit příští rok.

Samozřejmě pan předseda Stanjura má právo na tenhleten dotaz. Jenom ta debata probíhala na výborech. Obyčejně toto téma za Občanskou demokratickou stranu hovoří pan kolega Zahradník. Ale přirozeně je tady právo každého poslance, aby se zeptal, na co si přeje. Částečně už to tady padlo.

Samozřejmě acidifikace se především týká znečištění ovzduší okysličujícími látkami jako je třeba oxid siřičitý a další tedy především oxidy síry, tedy pardon okyselujícími látkami. A eutrofizace se týká především dopadů vnosu fosforu, popřípadě oxidu dusíku a jeho vliv na růst vlastně té zelené hmoty, tedy znečištění vod, což dneska je věc, která samozřejmě postihuje celou Evropu, nejenom Českou republiku. Proto se tyhlety protokoly a úmluvy z nich vyplývající schválily, to znamená ony konkrétně se týkají té úmluvy jednotlivých látek, je to třeba protokol o snížení emisí síry nebo jejích toků přes hranice států nejméně o 30 %. Je to protokol o omezování emisí oxidu dusíku nebo jejích toků přes hranice. Je to protokol o omezování emisí těkavých organických látek, o dalším snižování emisí síry, protokol o těžkých kovech a další.

Tyhlety protokoly skutečně existují už řadu let, v podstatě víceméně už od 90. let. Česká republika k nim postupně přistupovala. V zásadě byl i dotaz na výboru velmi nízkého počtu ratifikací od roku 2009. Tady bych chtěl říct, že ty protokoly byly ratifikovány v případě Göteborgského protokolu dvaceti členskými státy, počet smluvních stran je celkem 25, protokol o těžkých kovech jednadvaceti členskými státy a mezi nimi i Českou republikou.

Samozřejmě jsme se intenzivně jako Ministerstvo životního prostředí zabývali také dopady i na Českou republiku. Provedli jsme třeba analýzu údajů, které ohlašují provozovatelé dotčených zdrojů znečišťování, s ohledem na možnosti plnění stanovených emisních limitů. A došli jsme k závěru, že nebyl identifikován zdroj, který by tyto požadavky nebyl schopen plnit. Takže v této chvíli mohu říct skutečně s plnou vážností, že tady nehrozí nebezpečí, že by Česká republika nějaký z těch parametrů neplnila. Jestli takto stačí. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.