Ministr Brabec: V řešení aktuálních otázek sucha nejsme sami

29.03.2016 4:31

Sucho jako výzva dneška a pracovní příležitosti, spojené s péčí o vodu

Ministr Brabec: V řešení aktuálních otázek sucha nejsme sami
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

„V řešení aktuálních otázek sucha nejsme sami a proto je důležitá konstruktivní mezinárodní spolupráce. Otázku sucha proto otevíráme jak v Mezinárodní komisi pro ochranu řeky Dunaj, tak na platformě V4+2, kterým v roce 2016 ČR předsedá a to jak na expertní úrovni, tak mezi ministry členských států,“ řekl ministr Brabec na slavnostním setkání vodohospodářů, které každoročně ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství pořádá Svaz vodního hospodářství ČR. Na této odborné konferenci, konané u příležitosti Světového dne vody s letošním mottem „Voda a pracovní příležitosti“, se již po dvacáté druhé sešli představitelé vodohospodářských společností a podniků, státní správy, samosprávy, vědeckých institucí a vysokých škol.

Světový den vody nese pro letošní rok podtitul Voda a pracovní příležitosti. Ve svém vystoupení ministr Brabec zmínil téma pracovních příležitostí v souvislosti s aktuálně řešenými tématy v oblasti vodního hospodářství ČR, kterými jsou novela vodního zákona, sucho a předsednictví ČR pro rok 2016 v Mezinárodní komisi pro ochranu Dunaje.

„Mezi významné legislativní aktivity v letošním roce bude určitě patřit dokončení novely vodního zákona, který je základním legislativním nástrojem v oblasti vodního hospodářství. Cílem navržené novelizace je dlouhodobé zlepšení funkce poplatků sloužících, jako ekonomický nástroj, k ochraně limitovaného množství povrchových a podzemních vod a jejich kvality, vzhledem k předpokládaným klimatickým změnám, se kterými je spojena pravděpodobnost srážkového deficitu a následného výskytu sucha,“ zdůraznil na tradičním setkání vodohospodářů ministr Richard Brabec.

Nové webové stránky

Světový den vody se ke zvýšení povědomí o významu vody a udržitelném nakládání s vodními zdroji od roku 1993 koná vždy 22. března. Oslavovat den vody na mezinárodní úrovni doporučila v roce 1992 konference OSN o životním prostředí a rozvoji. Valné shromáždění OSN poté vyhlásilo 22. března 1993 prvním Světovým dnem vody. Více na oficiálních stránkách (ZDE).

Svaz vodního hospodářství ČR pořádá každoročně k připomenutí Světového dne vody profesní a kulturní akce (více ZDE). Jednou z nich je právě slavnostní setkání vodohospodářů, které konalo v prostorách Kongresového centra Praha. Za MŽP na konferenci vystoupil i náměstek ministra Jan Kříž s informacemi o možnostech financování vodohospodářských projektů v Operačním programu Životní prostředí 2014+a Národním programu Životním prostředí. Náměstek Kříž mimo jiné zmínil i novinku v OPŽP 2014+, a to dotace na hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu a jejich další využití namísto jejich urychleného odvádění kanalizací do toků.

Dne 18. března se ke Světovému dni vody konala konference, která odborníky a veřejnost seznámila i s nově vytvořenou webovou stránkou (ZDE) na podporu informovanosti odborné i laické veřejnosti o aktuální vodní problematice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů