Ministr Chládek: Mistrovská zkouška zajistí vyšší profesní kvalifikaci

26.12.2014 18:11

Na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vrcholí přípravy mistrovské zkoušky, která v budoucnu nahradí u některých oborů maturitu. Vedení ministerstva školství už projednalo materiál týkající se koncepce zavedení mistrovské zkoušky a harmonogramu jejího uvedení do praxe. Jednání ohledně legislativních úprav začnou z kraje roku 2015.

Ministr Chládek: Mistrovská zkouška zajistí vyšší profesní kvalifikaci
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Cílem mistrovské zkoušky je podpora zaměstnanosti, ale stejně tak podpora technického vzdělávání a zvýšení prestiže a zájmu o řemeslné obory vzdělávání. Týkat se však ve svém důsledku bude i ochrany spotřebitele, protože mistrovská zkouška bude zároveň zárukou kvality jejího držitele. „Mistrovská zkouška umožní absolventům učebních oborů odborného vzdělávání získat vyšší profesní kvalifikaci, a flexibilně tak reagovat na změny na trhu práce bez toho, aby se museli vracet do škol,“ vysvětlil význam mistrovské zkoušky ministr školství Marcel Chládek.

Dle harmonogramu budou již v únoru zahájena jednání o legislativních úpravách v návaznosti na zavedení mistrovské zkoušky. V prosinci 2016 by mohlo proběhnout pilotní ověřování projektu na prvním vzorku zájemců a plošná realizace mistrovské zkoušky pak lze očekávat v roce 2019. O zavedení mistrovské zkoušky usilovali jak zaměstnavatelé, tak odborné svazy jako je Hospodářská komora ČR nebo Svaz průmyslu a dopravy ČR. Jejich zástupci se proto stali členy metodického týmu pro přípravu mistrovské zkoušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…