Ministr Chládek: Pedagogové mohou k platu získat i desetitisíce korun

09.11.2014 17:42

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlásilo již pátý ročník rozvojového programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích - Excelence středních škol 2015. Cílem tohoto programu je podpora zvyšování kvality a rozšiřování péče pedagogů o talentované středoškolské žáky.

Ministr Chládek: Pedagogové mohou k platu získat i desetitisíce korun
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Dalším cílem programu Excelence je posílení zájmu žáků a pedagogů o účast v soutěžích a přehlídkách, které zvyšují vědomostní úroveň žáků nad rámec školních vzdělávacích programů. Prioritně jsou podpořeny přírodovědné a technické obory a předměty. Na program je každoročně vyčleněna částka ve výši 20 milionů korun, která je účelově určena na mzdy pedagogů, kteří vzdělávali talentovaného žáka v hodnoceném oboru. „Jedná se o velmi zajímavý motivační program nejen pro pedagogy. Podporuje také zvýšení zájmu studentů středních škol o technické vzdělávání, což jsou obory, které patří na trhu práce k těm nejžádanějším, ať už se jedná o strojní inženýry nebo informatiky,“ říká ministr školství Marcel Chládek k programu Excelence středních škol 2015.

V loňském roce se do tohoto programu zapojilo 365 středních škol (z toho 60 % gymnázií). Základem programu je propojení finanční odměny pedagogů s úspěchy jejich žáků v systému vybraných soutěžích od krajských kol až po mezinárodní úroveň. Hodnota jednoho bodu dosahovala v loňském roce 10 127,- Kč, což znamená pro oceněného pedagoga citelné přilepšení. Nejúspěšnější školou tohoto programu bylo v roce 2013 Gymnázium tř. Kapitána Jaroše z Brna, které získalo dotaci na mzdy pedagogů ve výši 548 897 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …