Ministr Chládek: Problém nekvalifikovaných pedagogů už se nesmí opakovat!

09.03.2014 10:49

Ministr školství Marcel Chládek se v pátek 7. března sešel s děkany pedagogických fakult a zástupci školských odborů, aby projednali další postup ve věci tzv. nekvalifikovaných pedagogických pracovníků. Ministr školství na jednání představil tři klíčové kroky svého úřadu při řešení tohoto problému.

Ministr Chládek: Problém nekvalifikovaných pedagogů už se nesmí opakovat!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Podle analýzy, kterou si nechalo ministerstvo školství zadat, se problém týká až sedmi tisícovek pedagogů, kteří nemají kvalifikaci danou zákonem. Ten by měl nabýt účinnosti v již v lednu, což může ředitelům některých škol způsobit velké personální problémy a je třeba jej tedy aktivně řešit.

Ministerstvo školství při řešení problému navrhuje následující kroky. Podpořit rozšíření nabídky doplnění potřebného vzdělávání, což bylo jedním z hlavních témat schůzky ministra školství Marcela Chládka s děkany pedagogických fakult. Ministerstvo školství se zavázalo, že vytvoří podmínky pro zajištění zvýšených nákladů pedagogických fakult, které jsou spojeny s navýšením kapacit a přijímacím řízením pro doplňující a rozšiřující studium. „Velmi vítám vstřícnost ministra školství Marcela Chládka. Jedná se o první krok ke zvýšení kvality českého školství,“ řekl děkan pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Michal Vančura.

Dalším krokem ze strany ministra školství Marcela Chládka bude předložení návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících vládě a Parlamentu ČR, který umožní, aby ředitelé škol mohli na nezbytně nutnou dobu uplatnit výjimku pro některého ze svých zaměstnanců – pedagogů, kteří nesplňují podmínky odborné kvalifikace. Novela dále umožní ředitelům škol, aby u pracovníka, který k 1. lednu 2015 dosáhne věku 55 let a má nejméně dvacetiletou praxi, upustili od nutnosti splňovat podmínku odborné kvalifikace. V návrhu bude zaveden institut „rodilého mluvčího“, kdy by tyto osoby byly považovány za kvalifikované. Ředitelé škol budou mít navíc možnost na zkrácený úvazek zaměstnat odborníky z praxe – tedy aktivní umělce či sportovní trenéry, kteří by jinak podmínky kvalifikace nesplňovali.

Ministr školství Marcel Chládek navíc při jednání přislíbil svou aktivní účast při řešení problémů v jednotlivých krajích. „První osobní návštěva se uskuteční už v příštím týdnu v pátek, kdy navštívím Karlovarský kraj. Ten z naší analýzy vyšel z hlediska nekvalifikovaných pedagogů zdaleka nejhůře,“ řekl ministr školství Marcel Chládek. Ten se spolu s krajským hejtmanem Josefem Novotným při své návštěvě sejde se zástupci ředitelů škol na území kraje a bude hledat aktivní řešení této problematiky, která by mohla v lednu příštího roku značně zkomplikovat situaci v Karlových Varech a okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.