Ministr Chovanec: Jestli je trestní oznámení anonymní nebo není, to na problému nic nemění

06.09.2017 18:52

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

Ministr Chovanec: Jestli je trestní oznámení anonymní nebo není, to na problému nic nemění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já jsem vystupovat dnes nechtěl, chtěl jsem se vyjádřit pouze hlasováním, ale po vystoupení pana ministra Pelikána nezbývá, než na celou tu věc reagovat.

Nečetl jsem ani to tzv. anonymní trestní oznámení, ale jestli je anonymní nebo není, to na validitě toho problému nic nemění. Nečetl jsem ani podnět k evropským orgánům, neznám spis a neznám ani žádost o vydání obou dvou pánů poslanců. V minulosti jsem se k tomu vyjadřoval velmi zdrženlivě a vyjadřoval jsem se pouze tehdy, pokud jsem bránil standardní právní stát a postupy policie právě proti panu kolegovi Pelikánovi, který by měl být strážcem pevnosti v této zemi. Pokud politik v této zemi má důkazy, které veřejně označí, že policie pracuje na zakázku, že to je politická kauza, že to je prostě tento problém, tak z úst kteréhokoli poslance to zní nějak. Z úst ministra spravedlnosti to má z mého pohledu úplně jinou váhu. Trestní řízení v České republice se řídí trestním řádem a podle § 158/1 policie prověřuje, prověřuje veškerá zjištění, kde by mohl být spáchán trestný čin. Následně se to posouvá podle § 158/3 trestního řádu pod dozorem státního zástupce, takže říkejme si pravdu, přátelé, a pokud v této zemi si někdo myslí, že zdivočelý jeden policista je schopen obvinit kohokoliv v této Sněmovně, kohokoli v této zemi, tak v tom by právě měl bránit tzv. dohled státních zástupců, tedy státního zastupitelství. Nad tímto dohledem existuje dozor, tedy dozor nad dohledem. Další tedy stupeň kontroly. A v této věci byl nejenom dozor, ale byl i dohled Vrchního státního zastupitelství, mnohokrát tu ze zprávy paní Lenky Bradáčové bylo citováno, včetně těch obstrukcí, které tam měl někdo páchat pro to, aby prodlužoval tu dobu vyšetřování. Já nevím, kdo to byl. Ale nebyla to policie a nebyl to státní zástupce. To v té zprávě přece jasně je.

Kolegové z hnutí ANO, kteří tady hovořili, mnohdy mluví: Policie, policie, police. Byl bych velice rád, abyste říkali policie a státní zastupitelství, pokud máte pocit, že tam je něco špatně.

Když jsme tady řešili tzv. kauzu policejní reorganizace, kterou jste velice umně politicky přiživili, tak tady jasně zaznělo z úst nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, že státní zástupce je pánem přípravného trestního řízení. Já jsem přesvědčen, že Pavel Zeman má pravdu. Jsem také přesvědčen o tom, že Lenka Bradáčová, která dělala dohled nad dozorem v této věci, nic nepřehlédla. A jsem přesvědčen, že ten dohled tam byl vykonán správně. Znovu bych i na této půdě před vámi opět prostřednictvím pana předsedajícího v tomto případě požádala pana ministra Pelikána, aby veškerá svá veřejná tvrzení doložil, aby dal na stůl důkazy. Pokud je má, tak se ho ptám, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli se obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů, případně podal-li příslušné trestní oznámení na případně policistu či někoho jiného, případně, jestli na vládě, kde jsem ho vyzval, aby k té věci alespoň něco řekl, a on mlčel.

On jenom mlčel. Tak proč na té vládě nenavrhl, aby se vláda obrátila na Bezpečnostní informační službu, pokud máte, kolegové z hnutí ANO, pocit, že tady dochází k destrukci a maření svobodných voleb? Bezpečnostní informační služba ale, pokud se správně pamatuji, se jmenovala Úřad na ochranu Ústavy. Jaká větší hodnota v této zemi, naší ústavnosti, jaká je větší než svobodné volby? Pokud je někdo maří, a vy máte důkazy, o kterých tak často hovoříte, tak je dejte na stůl, případně se obraťte na tyto orgány přesně podle zákona v rámci právního státu. Z úst ministra spravedlnosti to má devastační účinek na důvěru české veřejnosti ve stát a ve spravedlnost, kterou ministr spravedlnosti má hájit.

Dnes nezbývá nic jiného než ten proces dokončit. Já tu nechci dělat žádnou politickou proklamaci. Já prostě a jenom chci, aby bylo zjevné, jak se postupuje v trestním řízení. A abyste, prosím pěkně, nenasazovali psí hlavu policii. A pokud máte důkazy, abyste konali po právu. Tak, jak se obracel jako na poslední brzdu a záchranu, když neví, kudy kam, pan poslanec Vondráček, který říkal: Nevím-li kudy kam, obrátím se k právu. Proč to neděláte? Proč nehájíte principy právního státu? A proč je nehájí ministr spravedlnosti, to už mi není jasné vůbec.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…