Ministr Chovanec: Musíme pomoci zemím, ze kterých utíkají uprchlíci, a trestat převaděče

21.04.2015 19:39

Ministr vnitra Milan Chovanec se zúčastnil mimořádného jednání ministrů zahraničních věcí a vnitra EU v Lucemburku.

Ministr Chovanec: Musíme pomoci zemím, ze kterých utíkají uprchlíci, a trestat převaděče
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Soustrast s oběťmi tragických neštěstí uprchlíků ve Středomoří, ale především důraz na důslednou finanční pomoc lidem v zemích, ze kterých imigranti proudí, na kontrolu schengenské hranice a na tvrdé tresty pro zločince, kteří na lidské bídě vydělávají, to je stanovisko České republiky, které dnes, v pondělí 20. dubna 2015, zastával Milan Chovanec na mimořádném jednání ministrů zahraničních věcí a vnitra EU v Lucemburku. 

Český ministr vnitra na mimořádném zasedání svolaném v návaznosti na sérii tragických událostí ve Středomoří, při kterých přišly o život stovky migrantů, potvrdil, že Česko je připraveno pomoci co nejrychleji vyřešit krizi s uprchlíky ve světě. Za nejúčinnější považuje ministr vnitra pomáhat v oblastech, kde mají aktuální problém s uprchlíky. Na to česká vláda pro tento rok vyčlenila 100 milionů Kč. „Dohodli jsme se na tom, že Evropská unie zintenzivní boj s převaděčskými gangy, tedy s těmi, kteří vydělávají na bídě, chudobě a neštěstí lidí. Na stole je 10 bodů, jak situaci řešit, o kterých budeme jednat a ke kterým spolu s Ministerstvem zahraničí vypracujeme stanoviska. Tyto body pak projednají předsedové vlád členských zemí,“ uvedl Milan Chovanec s tím, že Česká republika se staví proti zavedením povinných kvót, které by zemím EU nařizovaly přijímat imigranty na svém území. Toto řešení dle Ministerstva vnitra nahrává zločineckým převaděčským skupinám.

„Povinný příjem uprchlíků v Evropě nemůže krizi vyřešit. Důležité je pomoci tam, kde je konflikt a kde to lidé potřebují. Pro Evropu i celý západní svět je důležité, aby se situace v místech konfliktu zklidnila. Bez nekompromisních postupů vůči převaděčským sítím bude tragédií přibývat,“ doplnil Milan Chovanec. Česko prosazuje systémová řešení, která zasáhnou proti organizátorům nelegální migrace a zároveň dlouhodobě pomohou stabilizaci v zemích konfliktu i v tranzitních zemích, přes které uprchlíci proudí.

Evropská komise musí podle České republiky navrhnout jednoznačná a účinná řešení, která zamezí nelegální migraci. Součástí těchto řešení by mělo být i výrazné navýšení finančních prostředků pro tuto oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.