Ministr Chovanec: Návrh zákona navyšuje příspěvek stran za volební náklady

25.05.2016 19:01

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 5. 2016

Ministr Chovanec: Návrh zákona navyšuje příspěvek stran za volební náklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, cílem předkládaného návrhu zákona je zajistit vyšší míru transparentnosti financování volebních kampaní. Předložený návrh zákona je v souladu s programovým prohlášením vlády, v jehož rámci se vláda zavázala ke zpřísnění systému financování politických stran zavedením výdajových limitů pro volební kampaně.

Podstata návrhu spočívá v jednotné úpravě pravidel volebních kampaní a jejich financování v zákonech upravujících volby do Parlamentu, volbu prezidenta republiky, volby do zastupitelstev krajů a volby do Evropského parlamentu.

Zavádí se také definice volební kampaně a její časové vymezení a stanovuje se povinnost kandidujících subjektů zřídit si transparentní účet určený pro financování volební kampaně. Kontrola nad financováním volební kampaně se svěřuje Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Tento úřad by měl být zřízen novelou zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, která je souběžně projednávána jako sněmovní tisk 569.

Vedle navrhované právní úpravy pravidel volebních kampaní a jejich financování se u voleb do Poslanecké sněmovny a voleb do Evropského parlamentu navyšuje příspěvek politických stran za volební náklady z 15 tis. Kč na 19 tis. Kč. Navýšení odpovídá inflaci za dobu od zavedení tohoto příspěvku.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…