Ministr Chovanec: Návrh zákona zakotvuje pravidlo elektronické identifikace

19.07.2017 11:27

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona o elektronické identifikaci

Ministr Chovanec: Návrh zákona zakotvuje pravidlo elektronické identifikace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Děkuji za slovo,

vážený pane místopředsedo, vážené senátorky, vážení senátoři. Prvním z cílů navrhovaného zákona je doporučení adaptace právního řádu ČR na přijetí unijního nařízení o elektronické evidenci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce a komunikaci obecně. Druhým cílem navrhovaného zákona je pak stanovení obecných pravidel pro využití elektronické evidence v situacích, kdy povinnost prokázat či ověřit totožnost ukládá stát, eventuálně nadstátní subjekt. Tato obecná pravidla dosud v českém právním řádu chyběla, což je z hlediska rozvoje systému eGovernmentu velmi špatné a negativní.

Návrh zákona proto zakotvuje obecné pravidlo elektronické identifikace, které spočívá ve využití tzv. kvalifikovaného systému elektronické identifikace a definuje požadavky, které musí kvalifikovaný subjekt elektronické komunikace splňovat.

Návrh zákona dále stanoví povinnost kvalifikovaných správců systémů elektronické identifikace, kvalifikovaných poskytovatelů a držitelů prostředků pro elektronickou identifikaci.

Návrh zákona rovněž stanoví působnost ministerstva vnitra a správy základních registrů, který je správcem státního informačního systému pro elektronickou identifikaci označován jako národní kontaktní bod pro identifikaci a autentizaci.

Za účelem vynucování případného dodržování povinností kvalifikovaných správců systémů elektronické identifikace nestátní povahy se stanoví skutková podstata přestupků, které již respektují novou koncepci správního trestání.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Piráti: Řekli jsme na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách

20:03 Piráti: Řekli jsme na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách

Vláda schválila novelu zákona o veterinární péči. Jednou z novinek je povinné vybavení jatek kamerov…