Ministr Chovanec: Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy

01.10.2014 20:52

Telefonní číslo 150 zná asi úplně každý. Hasiče voláme, nejen když hoří byt či chata.

Ministr Chovanec: Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vyjíždějí k dopravním nehodám, odstraňují ekologické škody, zachraňují životy i majetek při povodních. Hasiči pomáhají, nejen když je potřeba sundat osobu z výšky, nebo vytáhnout někoho ze studny, ale například i ve chvíli, kdy se rojí včely. Ten, kdo o pomoc volá, příliš nerozlišuje, zda přijedou profesionálové, kteří to mají v náplni práce, nebo dobrovolníci, pro které je pomoc spoluobčanům celoživotním koníčkem.

Sbor dobrovolných hasičů patří u nás mezi nejmasovější volnočasové aktivity a je fenoménem i v rámci Evropy. První oficiální dobrovolnický sbor vznikl již před více než 160 lety a dnes je takto organizováno více než 350 tisíc lidí, což je téměř srovnatelné s počtem obyvatel Brna. Právě dobrovolní hasiči jsou u mnoha událostí, především v menších obcích, první. Pracují bez nároku na odměnu, s maximálním nasazením, stejně jako jejich kolegové profesionálové. Z dlouhodobých statistik pak vyplývá, že asi třetina všech výjezdů v republice připadá na ně. Sbory dobrovolných hasičů jsou tak v mnoha směrech pro celý záchranný systém zásadní.

Z tohoto pohledu je zcela paradoxní, že v minulých letech stát nevytvořil žádnou koncepci těchto sborů a prakticky zastavil jejich podporu. Zatímco před sedmi lety směřovalo do obecních rozpočtů na vybavení dobrovolných hasičů 500 milionů korun, v minulém roce to byl jen nepatrný zlomek této částky v řádu jednotek miliónů. Naším cílem je tento neblahý trend změnit tak, aby měly tyto sbory odpovídající kvalitní techniku a vylepšily se i jejich zbrojnice. První konkrétní vlaštovkou pro sbory hasičských dobrovolníků je možnost čerpat finanční prostředky v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který je vypsán na období 2014 až 2020.

Ministerstvo vnitra společně s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR a Policejním prezidiem Policie ČR nyní dokončuje aktualizaci strategického dokumentu, který obsahuje konkrétní příklady využití dotace i podmínky čerpání. Ty budou následně pro žadatele (HZS, PČR a JSDH), společně s podmínkami stanovenými programovým dokumentem IROP pro základní složky IZS, závazné. Unijní dotace bude určená primárně těm dobrovolným jednotkám, které mohou zasahovat i mimo území svého zřizovatele a jsou zařazeny do systému tzv. plošného pokrytí. Aby byli zřizovatelé dobrovolných sborů se žádostí úspěšní, musí tak spadat do území, kterému hrozí například záplavy, sucha, větrné smrště nebo technické a technologické havárie.

Důkaz o potřebnosti i účelnosti využití finančních prostředků netřeba hledat příliš dlouho. Jen o letošních prázdninách vyjížděli hasiči k více než 22 000 událostem. Z toho více než polovina byla kvůli technické pomoci a mnohé se týkaly právě likvidace následků bleskových povodní...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…