Ministr Chovanec: Nemáme žádnou informaci o tom, že by v současné době hrozilo ČR nebezpečí

22.03.2016 17:50

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 3. 2016

Ministr Chovanec: Nemáme žádnou informaci o tom, že by v současné době hrozilo ČR nebezpečí
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Rád bych vám poskytl stručnou, ale snad vyčerpávající informaci o znalosti české vlády i českých bezpečnostních složek o útocích v Belgii. Než tu informaci podám, dovolte mi ještě, abych prostřednictvím paní předsedající odpověděl několika předřečníkům na to, že snad česká vláda v minulosti nebrala bezpečnost vážně.

Velice rád bych připomněl, že to byl premiér České republiky Bohuslav Sobotka, já a kolega Zaorálek, kteří na všech fórech, při debatě v Bruselu, v Lucemburku, při debatě o migraci, při debatě o kvótách, zdůrazňovali aspekt bezpečnosti a zdůrazňovali rizika, která s ní plynou. Byli jsme jedni z mála, kteří toto akcentovali a toto jednoznačně říkali.

Dnes ráno po útocích, které byly řízené, které byly synchronizované, které byly na několika místech v Bruselu, česká policie zavedla rozsáhlá bezpečnostní opatření, která de facto odpovídají stupni jedna na škále, kterou nedávno schválila vláda, tedy stupně jedna, nebezpečí teroristického útoku. Je to ten první stupeň.

My nemáme žádnou informaci o tom, že by v současné době hrozilo České republice aktuální nebezpečí a komunikujeme napříč bezpečnostní komunitou se všemi partnerskými zeměmi.

Česká policie je teď, v těchto okamžicích, přítomna ve větší míře na místech jako jsou mezinárodní letiště, nejenom ty pražské, ale všechna mezinárodní letiště, metro. Jsme přítomni tam, kde je větší počet obyvatel, ať už to jsou kulturní akce, nebo akce jiného typu. Je zvýšená ostraha několika zájmových ambasád, to znamená jsou to ambasády, u kterých ten výkon služby byl posílen. Nebudu specifikovat, ale jedná se o více, než dvě ambasády v současné době.

My jsme se na pokyn pana premiéra sešli ve 12. hodin na jakýsi bezpečnostní briefing. Informoval jsem kolegy a pana premiéra o tom, že jsem vyhlásil stupeň jedna, tak jak to ministrovi vnitra umožňuje daný mandát s tím, že následná vláda tento stupeň buď potvrdí, případně ho může rozšířit, nebo zrušit. Dále pak jsme požádali premiéra České republiky o svolání vlády, která by rozhodla o zapojení příslušníků armády České republiky k výkonu policie České republiky.

Pan premiér tomuto požadavku vyhověl, vláda se schází dnes v osm hodin, to znamená, je šance projednat jak bezpečností stupeň, tedy jeho ponechání v platnosti, případně rozšíření, nebo jakoukoliv jinou změnu. Zároveň teď probíhají jednání mezi policií a armádou o rozsahu pomoci armády České republiky směrem k policii.

Českou republiku čekají významné mezinárodní návštěvy. Čekají nás některé události a my chceme být připraveni. Proto jsme se rozhodli požádat armádu. Armáda s tímto nemá problém a já očekávám, že v počtu několika set mužů armáda České republiky posílí hlídky policie.

Osobně bych byl velmi rád, aby armáda byla přítomna na českých ulicích, v českých městech, samozřejmě na území celé České republiky. Není to pouze otázka Prahy. Je to otázka všech velkých měst na území celé České republiky i Moravy. Od příštího rána, to znamená od zítřka od rána bychom chtěli, aby armáda byla účastna.

Chci tedy zdůraznit, že toto všechno, o čem tady hovořím, jsou preventivní opatření. Nechci děsit občany České republiky, neexistuje žádná informace o tom, že by existovalo reálné nebezpečí pro občany České republiky na území České republiky. Samozřejmě situace je jiná v zahraničí. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jasně definoval, že žádá a upozorňuje občany České republiky, aby zvážili své cesty do Bruselu, aby je omezili nebo vynechali po dobu bezpečnostních opatření.

V Bruselu, v současné době, a v Belgii, platí stupeň číslo čtyři. Lze predikovat, že dojde k uzavření nebo k omezení průchodu na hranici mezi Belgií a Francií a bezpečnostní složky těchto zemí jsou v nejvyšší pohotovosti. Mluvili jsem s našimi partnery na Slovensku, Maďarsku. Maďaři pravděpodobně přikročí ke stupni číslo dvě, Slováci budou aktivovat opatření v rámci stupně číslo jedna stejně jako my.

Jsme připraveni případně i na kontrolu na vnitřních hranicích České republiky pokud bychom získali zpravodajské nebo bezpečnostní informace o tom, že se některé osoby, které se účastnily těchto teroristických útoků pohybují napříč Evropou a mohly by vstoupit na území České republiky.

Stejně tak v současné době je zvýšená kontrola na našich Schengenských hranicích, tedy na letištích. Doufám, vážené poslankyně, vážení poslanci, že jsem řekl maximum toho, co je možné v současné době říci. Vláda v osm hodin tedy bude projednávat další penzum informací, které získá. Naše tajné služby, ať je to BIS, UZSI, nebo vojenské zpravodajství, pracují se svými partnery a získáme informace v průběhu celého dne.

Děkuji za pozornost a v případě potřeby jsem připraven ještě doplnit v debatě, která může být - v debatě o migraci. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…