Ministr Chovanec: Neumím si představit, že by munice ve Vrběticích zůstala

01.11.2014 12:50

Ministr vnitra Milan Chovanec spolu se svým vládním kolegou ministrem obrany Martinem Stropnickým zavítali ve čtvrtek 30. října 2014 do Vrbětic na Zlínsku.

Ministr Chovanec: Neumím si představit, že by munice ve Vrběticích zůstala
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Místo v posledních dnech nechvalně proslulo výbuchem jednoho z objektů zdejšího muničního skladu. Ministra zajímala aktuální situace a názory občanů. Cílem bylo zjistit i možnosti další pomoci. Plánuje se kontrola dalších muničních skladů v celé republice.

„Situace je tu skutečně komplikovaná a bude vyžadovat náročný logistický proces,“ zhodnotil ministr na místě a připomněl, že armáda policii pomůže s odstraňováním následků exploze a odvozem nevybuchlé munice. „Už minulý týden v pátek jsme ministerstvo obrany vyzvali k urychlenému jednání,“ uvedl Chovanec. Výsledkem rozhovorů bylo dnešní uzavření koordinační dohody, která vymezuje úkoly zainteresovaných záchranných složek. „Zapojení armády je nezbytně nutné,“ vysvětlil ministr. Dokument o součinnosti s armádou musí ještě v pondělí projednat vláda. „Armáda tak začne intenzivně spolupracovat a provede úkoly nad rámec své činnosti,“ vysvětlil s tím, že dalším krokem bude vyzvání firem, které mají v areálu svůj arzenál, aby místo vyklidily a munici uskladnily do náhradních prostor. „Jde nám o bezpečí tamních lidí,“ prohlásil ministr vnitra při setkání s obyvateli ve vrbětickém kulturním domě. Na dotaz občana, jak chtějí soukromníky donutit k opuštění, ministr uvedl, že právní rámec tohoto kroku bude předmětem jednání. „Během dnešní noci najdeme právní pozici k případnému zabavení materiálu, pokud ho soukromé subjekty po naší výzvě neodvezou. Budeme totiž nucení vstoupit do soukromého majetku. Firmy vyzveme v pátek. Neumím si představit, že by tady střelivo zůstalo.“

Dohoda počítá s nasazením stovky vojáků, kteří doplní stavy hlídkující policie. Dále se budou vojáci podílet na odvozu nevybuchlé munice a sanaci areálu a poskytnout by měli i pyrotechniky, flotilu nákladních vozidel, náhradní sklady a měli by i vyhloubit jámu pro řízené odpalování munice.

Prioritou je tedy rychlý a bezpečný odvoz munice a sanace nebezpečného prostoru. Nicméně, policejní ani armádní specialisté se ještě nedostali do epicentra. Z místa se neustále ozývají detonace, zbylá munice exploduje samovolně a stále dokáže, tzv. domino efektem, odpalovat další střelivo. Své dokáže i lesní zvěř, která svým pohybem může munici iniciovat. Pyrotechnici proto do prostoru umístí pachové zábrany.

Starostové nedalekých obcí v čele s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem se už kvůli nebezpečnosti dokonce navrhli úplnou sanaci. Mimo to chtějí, aby se v areálu nemanipulovalo s vojenskou municí. Kvůli neutěšené situaci ve Vrběticích se začátkem týdne sešla i Bezpečnostní rada Zlínského kraje. S názory místních se ztotožnil i ministr Chovanec. „Lidé však nemohou čekat, že místo bude prázdné ze dne na den. Munice je totiž obrovské množství,“ vysvětlil.

A kdy budou zahájeny práce na kompletní likvidaci následků neštěstí? Podle specialistů z řad policie až po uplynutí týdenní lhůty od posledního prokazatelně zaznamenaného výbuchu. „Policie i armáda budou na průběh sanačních prací dohlížet a postarají se o bezpečí občanů.  Je také potřeba jasně definovat viníka, ale v tuto v tuto chvíli je prioritou odvoz munice ze skladů,“ podotkl ministr Chovanec. Mimo to poukázal na zásadní problém. „Ten vidím v privatizaci bezpečnostního prostoru v minulých letech. Teď proto musí dojít ke změně zákona.“

Nyní je okolo místa výbuchu vytyčen více než kilometrový okruh, který zatím hlídá čtyřicítka policistů. V okolí epicentra neustále operuje speciální policejní vůz vybavený i nočním viděním, pyrotechnický robot a ve vzduchu létá dálkově řízený dron. Připraveny jsou i hasičské tanky. Navíc se stále pohřešují dva zaměstnanci firmy, která měla sklady od Vojenského technického ústavu pronajaté.  Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti a připravuje se, na podnět ministra Chovance, prověřit bezpečnost všech dalších muničních skladů v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…