Ministr Chovanec: Novely dnes nepodávají uspokojivý a srozumitelný přehled

15.06.2016 12:22

Projev na 25. schůzi Senátu 15. června 2016 k Návrhu zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv:

Ministr Chovanec: Novely dnes nepodávají uspokojivý a srozumitelný přehled
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Dovolte mi, abych uvedl návrh zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a o tvorbě právních předpisů vyhlašovaných ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Cílem návrhu je provedení nezbytných změn právního řádu souvisejících se zásadní modernizací a elektronizací tvorby a vyhlašování právních předpisů.

Návrh náleží do širšího rámce statistických cílů vlády v oblasti tzv. eGovernmentu v rámci zvyšování konkurenceschopnosti ČR, demokratizace výkonu veřejné správy. Hlavním principem navrhované právní úpravy je zavedení bezplatné právně závazné elektronické podoby Sbírky zákonů o mezinárodních smlouvách. Dalším principem je zavedení právně závazného úplného znění novely právního předpisu. V současné době neposkytuje text novely právního předpisu v podobě jednotlivých novelizačních bodů uspokojivý a srozumitelný přehled o navrhovaných změnách právního předpisu. Nově tak bude každá novela obsahovat také právně závazné a úplné znění předpisů s vyznačením přijatých změn.

Návrh dále směřuje ke zkvalitnění a vyšší efektivitě legislativního procesu. Návrh právního předpisu bude předkládán prostřednictvím elektronického systému tvorby právního předpisu. Tento systém bude obsahovat specializované šablony jednotlivých druhů právních aktů, které budou zohledňovat jejich požadovanou formální strukturu. Poskytneme moderní a efektivní nástroje, které usnadní práci s návrhem zákona a přípravu jeho změn, a podporuji hlasování při jejich projednávání v Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …