Ministr Chovanec: Stát musí být konzervativní

29.06.2016 11:46

Projev na 48. schůzi sněmovny 29. června 2016 k Vládnímu návrhu zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce /sněmovní tisk 763/ - třetí čtení:

Ministr Chovanec: Stát musí být konzervativní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Ten mobil opravdu slouží mnoha věcem, i jsem si do něj udělal poznámky, jak říkal pan kolega Pilný prostřednictvím pana předsedajícího. Když jsme nastoupili, tato vláda nastoupila, našli jsme vcelku zaplevelený systém registrů, na Ministerstvu vnitra jich bylo 154, policie jich měla 75, a nemluvily spolu. To byl stav, v kterém se nacházely IT systémy v resortu Ministerstva vnitra.

A minulé vlády - já tady nechci řešit, co bylo minule. Už to řešíme 2,5 roku, je to naše zodpovědnost, ale v minulosti, a tam si myslím, kam se máme posunout primárně, tak aby komunikovaly systémy mezi sebou. Minimálně v účetní, ekonomické oblasti, aby jednou byl schopen komunikovat mezi sebou tak, abychom byli schopni identifikovat některá hluchá místa, která v ekonomické sféře ve státě jsou. Zatím jsme se ani tam neposunuli.

K otázkám, které tady zaznívaly. Zákon o prokazování identity, o kterém bylo hovořeno. Včera probíhalo jednání s ICT unií za účasti paní poslankyně Kovářové, a do konce roku bude tento zákon vypracován. Co se týká elektronických občanek, předpokládáme, že v září bude v Poslanecké sněmovně. Co se týká občanky jako takové, chápu, že jsou dnes moderní technologie dotykové, které spoléhají na internet. Ale stát musí být přece alespoň částečně konzervativní. Musí to mít nějaký charakter bezpečnosti. A já si myslím, že vydat se na prostou čistou elektronizaci, kdy potřebujeme vědět, znát, potřebujeme mít nástroje k tomu, aby ty věci nebyly jednoduše padělatelné, pozměnitelné, že konzervativní přístup s maximem využití moderních technologií se prostě vyplácí.

Tak jak tady zaznívá, že vláda se o to nestará, nezajímá, byla vytvořena z popudu pana premiéra vládní rada, která se tím zabývá. Jsou jednotlivé kroky, které mají dál směřovat k rozšíření eGovernmentu, a tyto kroky, které děláme, tomu prostě nasvědčují.

První věc, kterou jsem tady deklaroval a slíbil do konce roku, zákon o elektronickém prokazování totožnosti, elektronická občanka v září, a další kroky budou následovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…