Ministr Chovanec: Ta policie je živý organismus, ta policie se skládá z lidí, kteří mají rodiny a děti

21.04.2016 14:15

Projev na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 4. 2016

Ministr Chovanec: Ta policie je živý organismus, ta policie se skládá z lidí, kteří mají rodiny a děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych okomentoval nejenom tu zprávu, ale i debatu, která zatím proběhla. Já jsem před dvěma lety, když jsem se stal ministrem vnitra České republiky, našel Policii České republiky ve stavu, který byl podstatně horší, než je teď. Našel jsem ji ve stavu, kdy tam byli dva policejní prezidenti, z čehož jeden tam byl podle následujících rozhodnutí soudu nezákonně. Ten samý policejní prezident se teď stal politikem a velmi pečlivě si čtu jeho vyjádření, kdy kope do týmu, za který sám předtím kopal. Ale je to jeho možnost, chce se státi politikem, je to jeho právo. Jenom já mám právo se k tomu vyjádřit.

Víte, dřív tady bylo zvykem, že při těchto problémech vždycky ministr vnitra anebo policejní prezident obětoval pár policistů, aby tím ten případ skončil. Já to nikdy neudělám. Já nebudu obětovat jednoho jediného člověka bez toho, aby byl vinen. Já ty lidi prostě a jednoduše budu bránit. A víte proč? Ta Policie je živý organismus, ta Policie se skládá z lidí, kteří mají rodiny, kteří mají děti, kteří mají rodiče, a když si o sobě přečtou v nejmenovaném týdeníku, že oni jsou původci zásahu na FAMU jenom proto, že se novinář splete a splete si Ochrannou službu ústavních činitelů s Ochrannou službou prezidenta, tak tomu dotyčnému veliteli připravujeme nelehké chvilky. Já s těmi lidmi mluvím. A ta Policie také potřebuje určité psychoklima, aby tomu státu sloužila. To nejde jenom o to je obléci a obout a dát jim výplatu, ale také jim dát nějaký statut. Já tady znovu říkám, že ta Policie tu návštěvu jako celek zvládla velmi dobře a opět z tohoto místa té Policii poděkuji.

Oni tu návštěvu zvládli velmi dobře. Bylo to několik tisíc policistů, kteří byli postupně nasazováni, tisíc policistů denně řešilo návštěvu prezidenta Čínské lidové republiky, který na návštěvě České republiky byl poprvé v historii. A pokud se nemýlím, tak jsme byli jedinou evropskou zemí, kterou navštívil.

Bylo tady hovořeno o tom, že firmám vznikly škody. Mě to mrzí. Také jsem před léty podnikal a chápu, že ty krátkodobé ztráty pro ty firmy a podnikatele jsou bolestné. Na druhou stranu tahle země pravděpodobně získá investice v řádu stovek miliard korun. Já si myslím, že ta cena za to získat ekonomickou prosperitu, pracovní místa pro lidi prostě špatná není.

Já jsem také jednoznačně říkal, že pokud se prokáže, že by Policie měla plošný příkaz stranit čínským občanům proti českým, že má příkaz strhávat tibetské vlajky, že má tento příkaz od vedení Policie, tedy od policejního prezidenta nebo jeho náměstka, že okamžitě ze své funkce rezignuji. Než bych tak učinil, tak bych udělal všechno pro to, aby ti policisté, kteří to zavinili, odešli přede mnou. Nic takového se neprokázalo. Když se podíváte na instruktáž, kterou všichni policisté měli, tak je tam napsaný pravý opak. Pravý opak. A my jsme byli svědky určitého mediálního přetlačování, tak jak je to zvykem poslední dobou, kdy hned po těch zásazích tam byly prezentovány určité pozice. Je to daň demokracii a mediokracii, to je v pořádku, to je svět, ve kterém dnes žijeme. Na druhou stranu já vždycky prosím o několik málo dní nebo týdnů na to, abychom byli schopni ty věci vyšetřit, abychom byli schopni nejenom zkoumat ten jeden záznam a tu jednu fotografii, ale mluvit s těmi lidmi, aby podali svá svědectví, aby měli možnost se vyjádřit. O tom přeci je demokracie. Demokracie není o tom se ukřičet. Demokracie je přece o tom, že každý má právo říct svůj názor, aby pravda vyšla najevo. A my jsme se pokusili ten svůj pohled, který je opřen i o ta svědectví, shrnout do této zprávy.

Já si dovolím, vaším prostřednictvím, pane předsedající, souhlasit s panem poslancem Laudátem, že zpráva není závěrečná, ona je závěrečná pouze a jenom pro dnešní jednání. Ten problém, který tady je, se bude vyvíjet. Je několik podání na Generální inspekci bezpečnostních sborů, ta se musí došetřit. Vliv ministra vnitra na to je nula, takto se v minulosti Poslanecká sněmovna rozhodla a inspekci ministra vnitra převedla do systému Generální inspekce bezpečnostních sborů, což je v pořádku, já to respektuji. Ale mé nástroje k tomu ty věci šetřit svojí vlastní inspekcí jsou nulové. Mám interní audit, mohu šetřit ekonomiku, nakládání s finančními prostředky v Policii a to beze sporu také inspekce nebo tedy audit ministra vnitra činí.

Byly tady zmiňovány návštěvy jiných politiků, prezidentů, papeže a dalších. Já si dovolím připomenout, že jsme trošku v jiné situaci. Jsme v době, kdy několik dní před návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky byl spáchán atentát v Bruselu. Jsme ve světě, kdy terorismus a ohrožení terorismem je daleko naléhavější, než byl za dob těch návštěv, o kterých hovoříte. Já si opravdu nedokážu představit, že bychom chtěli dopustit, aby některý z účastníků návštěvy tak jako za návštěvy pana prezidenta Obamy ho mohl pohladit. Já už nechci zažívat to, aby někdo ze srandy pistolí na kuličky střílel po prezidentovi České republiky. Ten svět je diametrálně, ale diametrálně odlišný z mého pohledu. Kdo rozhodl o uzavření Hradčanského náměstí, to tady ve svém vystoupení řekla paní poslankyně Černochová. A já se jí snad ani nechci ptát, vaším prostřednictvím, pane předsedající, ale její vyjádření: my z Prahy to víme nejlíp.

Vy jste z Plzně, paní primátorka je ze Slovenska. Nezlobte se na mne, já tomu moc nerozumím, tomu vašemu vyjádření, a chtěl bych vás ubezpečit, že i v Plzni, které je krásné město, máme televizi, máme internet a beze sporu to do Prahy tak daleko není, abychom nevěděli, co se děje v hlavním městě naší země.

Co se týká uzavření Hradčanského náměstí, bylo to technické opatření, které schvaloval Magistrát hlavního města Prahy. Já si myslím, že jestli tam je podpis paní primátorky, tak před tím prošel schvalovacím procesem úředníků, odborníků, specialistů. A kdyby ti měli pochyby o tom, že policie dala žádost, která je nesmyslná, tak by pravděpodobně tohoto opatření nevydali. Jsme v právním státě. Jsme v demokratickém státě a je možno tyto věci namítat v tomto případě u soudu. Pokud se nemýlím, tak skupina lidí, kteří chtěli na Hradčanské náměstí přijít, tak se k soudu obrátili. A policisté mi říkají, my toto v menším měřítku, ale velmi často používáme deset let na různých akcích. Pokud teď u soudu neuspějeme, budeme velmi složitě zabezpečovat bezpečnost v České republice. Pokud se to stane a pokud se u toho soudu prokáže, že aktivisté nebo lidé, kteří podali tuto žalobu na správní akt magistrátu na žádost policie, to je pravda, jestli mají pravdu, tak budeme muset pravděpodobně přijít jako Ministerstvo vnitra a žádat tuto Sněmovnu o změnu zákona. Budeme ji zdůvodňovat a samozřejmě projde standardním procesem. Takže uzavření Hradčanského náměstí na žádost Policie České republiky, velitele opatření, jsme požádali magistrát, magistrát tomu vyhověl. Vy jste mi říkali, když jsem z té Plzně, abych se zeptal pamětníků. Já jsem se jich samozřejmě zeptal. Ptal jsem se konkrétního policisty, jak to bylo za návštěvy pana prezidenta Obamy s Hradčanským náměstím, protože velice nerad bych pana předsedu Kalouska uváděl v omyl prostřednictvím pana předsedajícího. Samozřejmě jsem čerpal z informací od policie. Ten policista mi říkal. Ano, já jsem na tom Hradčanském náměstí tehdy byl, bylo liduprázdné. Bylo několik hodin vyklizeno, byly tam nainstalovány brány a turnikety a bezpečnostní průchod a každý, kdo potom procházel na schůzku nebo na mítink s panem prezidentem Obamou, tak prošel bezpečnostním rámem. Ale Hradčanské náměstí před tím, než ta akce byla, bylo opravdu vyklizené. Nemám důvod tomu policistovi nevěřit. Nemám ten důvod.

Na vaše otázky, kolik bylo lidí omezeno na svobodě a kolik bylo lustrováno. 23 lidí bylo zadrženo. Ve statistice, která je veřejná, není, jestli to byli Číňané nebo Češi, já to neumím rozlišit. A pokud máte zájem, vážený pane Kalousku prostřednictvím pana předsedajícího, o číslo lidí, kteří byli lustrováni, tak vám ho dodám, akorát vás musím upozornit na to, že lustrováni byli i zaměstnanci, kteří procházeli v rámci těch akcí. To znamená, to číslo bude poměrně velké a nevím, co bude vypovídat, ale i tam nejsme schopni rozlišit, jaké národnosti ti, kteří byli lustrováni, byli.

Co se týká těch ostatních otázek a dotazů, zpráva, kterou jsme dnes na jednání Poslanecké sněmovny dali, já se omlouvám, že jste ji dostali až včera po osmé hodině, protože jsme ji ještě dopracovávali spolu s policií, tak samozřejmě bude podrobena určité kritice a já předpokládám, že se o ní bude debatovat ve výborech.

My se připravíme na ty výbory přijít a tu debatu vést. Já si myslím, že tahle země potřebuje hlavně jednotu a ne hádky. A politický slovník, vážený pane předsedo Kalousku, typu zvůle, lež, obelhal, lhal atd., samozřejmě máte právo to používat, ale já se touto cestou prostě vydat nechci. Já chci hledat shodu, já chci hledat politický průnik a nechci dehonestací lidí si vysloužit jakési politické pseudoostruhy. Protože název člověku, kterého jste potkal, že to byl panák v civilu, nezlobte se na mne, pane předsedo Kalousku, ale pokud budeme používat tuto rétoriku, tak se obávám, že i já se jako panák v civilu vůči voličům cítit budu a já se tak cítit prostě nechci.

Ve své zprávě, kterou jsme vám dali z našeho pohledu je hlavní problém to, že policie vstoupila po druhé na FAMU. To je zásadní problém. Je to zásadní pochybení.

Není to porušení zákona. Akademické svobody jsou svobody, které s postupem času se staly zvykovým právem a já jsem za to rád. Já jsem to i říkal panu děkanovi při té osobní návštěvě. Já jsem za panem děkanem nešel proto, že to byl tak velký problém, ale protože jsem to slíbil a protože si myslím, že politici mají chodit za lidmi a nemají si je zvát na policejní prezidia nebo ministerstva. A když se takový nějaký exces stane, že se mají sebrat a dojít. Došli jsme tam bez kamer, bez novinářů. Proč také s novináři. Měla to být přátelská debata a byla to přátelská debata. Já jsem tehdy jasně říkal, že jako student z roku 1989 si myslím, že ty akademické svobody, byť už v zákoně nejsou zakotveny, a pokud si myslíte, že je potřeba je lépe specifikovat, tak je možná dobré se vrátit k tomu, aby byly zaneseny do českého právního řádu, tak že tato zvyková práva, že musí být zachovávána. Policie se chovala neobratně. Po první návštěvě, kdy byla vyvěšena tibetská vlajka, ale na nějakém ochozu, na budově školy, kdy policisté se mi přiznali, že bohužel neví, komu ta budova patří, než tam šli, nezjistili si to, to je jejich chyba, že tam byl určitý počet osob, a oni to vyhodnotili jako bezpečnostní riziko pro možnost projíždění kolony, protože to byla jedna z tras pro tu kolonu. Šli se tedy zeptat na tu školu, jestli opravdu ti lidé, co tam jsou, jsou součástí té budovy, součástí té školy. Bylo jim sděleno, že ano, a tím to mělo skončit. Následně člověk z ochranné služby prezidenta a velitel na místě rozhodl o tom, že tam ještě jednou pošle dvojčlennou hlídku. Ta žádost přišla od ochranné služby prezidenta, která je součástí policie. Té prezident České republiky opravdu nevelí a nevelí jí ani pan Mynář. Tak poslali dvojčlennou hlídku znovu se zeptat do té budovy, jestli vyvěšení tibetské vlajky a zároveň to shromáždění těch lidí na balkoně je v pořádku. To byl holý nesmysl a neobratnost a za to jsme se omlouvali. Ti policisté, kteří čelí kárnému řízení, nejsou ti dva, kteří tam šli. Ti plnili rozkaz. Kárnému řízení čelí ti dva, kteří to chtěli a nařídili. Ti dva čelí kárnému řízení. To kárné řízení bude trvat 60 dní. Po 60 dnech bude vyřčen nějaký ortel a oni budou potrestáni přesně podle toho, jaká ta míra zavinění bude prokázána.

Dovolte mi ještě dva postřehy. Z těch 23 zadržených jedna osoba byla dokonce odsouzena, je to Číňan. Je to Číňan a byl obviněn a odsouzen za to, že ukradl jinému člověku tibetskou vlajku. To je výsledek už soudního přezkumu té věci.

Co se týká té Bochoře. V té Bochoři ti lidé byli vyslýcháni s tím, že nakonec byl obviněn člověk, který přišel vyjádřit podporu prezidentovi České republiky. To znamená, nebyli postiženi lidé, kteří proti prezidentovi vyjadřovali svůj odporu, nebo vyjadřovali odpor k jeho politice. Přesně naopak. A já znovu připomínám, pokud má kdokoliv v České republice pochyby, podezření o zákonném postupu policie, tak jediná zákonná cesta, která existuje, je obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů. A můj vstup do živých kauz u Generální inspekce bezpečnostních zdrojů žádný není. A je to v pořádku. Moje možnost ovlivňovat Generální inspekci neexistuje.

Já nechci tu debatu natahovat až do jedné hodiny, aby ještě byla šance, aby kolegové vystoupili a případně jsem ještě mohl reagovat na nějaké další otázky, než dojde k hlasování o programu schůze. Já bych byl opravdu velice rád a chci vás všechny poprosit, požádat, abychom mnohdy vážili slova, abychom si uvědomili, že policie je živý organismus, abychom si uvědomili, že jsou za ní konkrétní osudy lidí a že kritikou policie jako takové kritizujeme všech čtyřicet potažmo padesát tisíc lidí. A tito lidé, já se s nimi potkávám v Maďarsku, ve Slovinsku, v Makedonii, a to jsou lidé, kteří slouží českému státu, kteří nosí naši vlajku, nosí lva na rameni a určitě to nejsou lidé, kteří by vzdychali po nějakém starém režimu. To nejsou lidé, kteří by toužili po návratu starých pořádků. To jsou moderní policisté, policisté demokratického státu.

A mě vcelku fascinují některé komentáře, které jsem si přečetl, že jsme viděli rudé vlajky na Leninově třídě. Tu dobu, kdy jsme se zpovídali cizí mocnosti, si musíme dobře pamatovat. Ale jsme jinde. Jsme demokratický stát, jsme hrdý stát, hájíme svá práva... (Zprava je slyšet: Vracíme se tam.) My se tam nevracíme, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. A jestli dovolíte, když mluvili vaši kolegové, já jsem na ně taky nehulákal z místa. A jestli se tam vracíme - já jsem přesvědčený, že se tam nevracíme. Jsme demokratickou zemí, kde o věcech rozhoduje soud, kde lidé mají právo se ozvat. I ta dnešní debata je tím, že žijeme v demokratické společnosti. A já za tu debatu jsem rád. Myslím si, že tato země má spoustu jiných problémů, ale i tuto debatu je potřeba vést. Já jsem na ni připraven.

Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie a ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích