Ministr Chovanec: Tajné služby mohly odposlouchávat telefonní komunikaci, ale nemohly vstoupit do databáze účastníků veřejné telefonní služby

12.08.2015 22:40

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8. k Návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky

Ministr Chovanec: Tajné služby mohly odposlouchávat telefonní komunikaci, ale nemohly vstoupit do databáze účastníků veřejné telefonní služby
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych předložil návrh zákona, kterým se mění zákon o zpravodajských službách České republiky. Představuji vám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

Cílem tohoto vládního návrhu je rozšířit zdroje informaci, které mohou zpravodajské služby využívat v souvislosti s plněním svých zákonem stanovených úkolů v zájmu České republiky. Kromě novely tohoto zákona, který jsem uváděl, jde tedy ještě o změnu souvisejících zákonů, a to zákona o bankách a zákona o spořitelnách a úvěrních družstvech.

V těchto ohledech mi dovolte, abych popsal základní změny, které zákon přináší. Nejprve se jedná o možnost tzv. prolomení daňového tajemství ve prospěch zpravodajských služeb. Pokud by údaje, jež jsou předmětem daňového tajemství, byly potřebné pro plnění zákonných úkolů zpravodajských služeb, došlo nově by k možnosti toto daňové tajemství prolomit.

Další parametrická změna, kterou tento zákon přináší, je další okruh případů, kdy zpravodajské služby mají přístup k informacím, které jsou chráněny bankovním tajemstvím. Podle stávající právní úpravy se mohly naše tajné služby dožadovat těchto informací se souhlasem soudu, a to zdůrazňuji, pouze v otázkách, kdy se jednalo o podezření z terorismu. Stále více se ukazuje, že tato oblast je velmi úzká a že je potřeba ji rozšířit i pro ekonomické delikty a další s tím související trestnou činnost, případné ohrožení státu. A je tedy potřeba opět zdůraznit, se souhlasem soudu umožnit našim tajným službám, aby se dostaly i k bankovnímu tajemství nebo k informacím, které jsou bankovním tajemstvím chráněny.

Jednou z posledních důležitých věcí, které tento zákon mění, je možnost našich zpravodajských služeb, dostat se k databázi účastníků a k veřejné databázi dostupné telefonní služby, to znamená, aby byly schopny přiřadit, které číslo patří komu. Do současné doby tuto možnost neměly. Je paradoxní, že naše tajné služby mohly dejme tomu odposlouchávat a sledovat telefonní komunikaci, ale neměly de facto možnost vstoupit do databáze účastníků veřejné telefonní služby. I toto by tento zákon měl napravit.

V Poslanecké sněmovně se vedla velmi vážná debata o možnosti zneužívat tyto informace. Jsme přesvědčeni, že kontroly, a to včetně kontroly soudní u opatření směrem k bankovnímu tajemství, jsou dostatečné a není důvod se obávat, že by mohlo docházet ke zneužívání. Jsou to informace pro tajné služby tohoto státu, ve prospěch tohoto státu.

Nakonec tento zákon prošel Poslaneckou sněmovnou bez pozměňovacích návrhů a byl schválen přesvědčivou většinou. Prosím vás tedy o debatu a následně i o případné schválení této normy. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.