Ministr Chvojka: Je na místě se ptát, zda má Ústava nějaká slabá místa

17.12.2016 19:30

Dne 16. prosince 2016 uplynulo přesně 24 od let od chvíle, kdy Česká národní rada schválila Ústavu budoucí České republiky. Ministr Chvojka k tomuto výročí svolal první kulatý stůl k revizi Ústavy ČR. Dvacítka právníků a právniček debatovala na Úřadu vlády ČR.

Ministr Chvojka: Je na místě se ptát, zda má Ústava nějaká slabá místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

„Dosavadní vývoj Ústavy, s výjimkou zavedení přímé volby prezidenta, byl doposud spíše konzervativní. Je na místě se ptát, zda Ústava po této době má nějaká slabá místa nebo vyžaduje nějaká zpřesnění," uvedl ministr Chvojka na úvod debaty.

Ministr Chvojka uspořádal první kulatý stůl k revizi Ústavy ČR

Hovořilo se mj. o kontrasignovaných pravomocích, kde je třeba společné konání dvou činitelů. Tématem byl vztah Senátu a Sněmovny, např. pokud jde o délku lhůt, které má Sněmovna na projednání návrhů postoupených Sněmovnou nebo naopak kvora na přehlasování Senátu Sněmovnou, pokud je nějaký návrh Senátem zamítnut nebo vrácen. Otevřena byla i otázka zakotvení obecního zřízení a obcí do textu Ústavy.

Přítomní ocenili, že Jan Chvojka ve funkci ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu navázal na debaty o budoucnosti Ústavy, které se věnoval již jako poslanec.

Ministr avizoval, že v první polovině příštího roku uspořádá tři další kulaté stoly k revizi Ústavy tematicky věnované jednotlivým částem Ústavy - moci zákonodárné, moci výkonné a moci soudní. Ty pak budou moci být věnovány i návrhům jednotlivých konkrétních změn.

Přítomní se shodovali, že změna Ústavy, pokud by měla být, by měla být jedna a komplexní. Nemělo by totiž dojít k opomenutí souvislostí mezi pravomocemi jednotlivých institucí, což by se při několika dílčích novelizacích mohlo stát.

Debaty se vedle ministra Jana Chvojky zúčastnili mj. ústavní právníci Aleš Gerloch, Zdeněk Jičínský a Jan Kysela, spoluautoři Ústavy z roku 1992 Cyril Svoboda a Miroslav Sylla, předseda Ústavně-právního výbor PS PČR Jeroným Tejc nebo ústavní právničky Helena Hofmannová a Jana Reschová.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.