Ministr Chvojka: Kauzu zplodilo podle mě marketingové oddělení hnutí ANO

16.10.2017 18:26

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

Ministr Chvojka: Kauzu zplodilo podle mě marketingové oddělení hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka na zasedání vlády

Dobré odpoledne, dámy a pánové.

Když už jsme se tady dneska sešli, abychom pomáhali s volební kampaní spojenému souručenství komunistů, anonistů a zatím ještě nevytunelované partě Tomia Okamury, tak mi dovolte také několik slov na téma lithium.

Kauza lithium je podle mého názoru uměle vytvořený příběh a zplodilo jej marketingové oddělení hnutí ANO, které si 2. října přečetlo tiskovou zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se informuje o uzavření memoranda. Stručná citace této tiskové zprávy, vydané pár hodin po podpisu memoranda. "Memorandum vyjadřuje společnou vůli obou stran, aby v budoucnu získané lithium z ložiska Cínovec bylo dále upravováno a zpracováno do maximálně možné finální podoby na českém území ku prospěchu České republiky. Plně respektujeme právo průzkumné licence udělené Ministerstvem životního prostředí, avšak naším hlavním cílem je, aby lithium bylo nejen získáváno, ale především dále zpracováváno a finalizováno v rámci České republiky. Proto jsme s právoplatnými držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem již v předstihu. Jsem velmi rád, že tento náš postoj společnost EMH respektuje, uvedl po podpisu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček." Konec doslovné citace.

Chytré hlavy, které se hnutí ANO starají o politické PR a které umějí číst, se usmyslely, že tomu bude přesně naopak, že to představí jako buďto krádež za bílého dne, megatunel sociálních demokratů, nebo OKD číslo dvě. Roli pomocníků bohužel hrají zleva komunisté a zprava Okamurův domeček. Dlužno dodat, že zejména komunisté se své role zhostili s nebývalou vášní, tak úzce s velkokapitálem kooperovali naposledy snad za bolševické revoluce v Rusku, kdy za peníze německých kapitalistů pašovali svého vůdce Lenina z Finska do Ruska.

Mě z těch výkřiků nejvíc zaujal ten výkřik o OKD číslo dvě. Byl to Andrej Babiš, který to dal veřejným dopisem do přímé souvislosti s pádem OKD, když dovozoval údajné vzájemné propojení firem kolem OKD a lithia. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, já musím říct, že OKD opravdu nemám rád. Mě se to téma dotýká tak, že když mám volební kampaň a lidé se mě na to ptají, tak odpovídám, já jsem u těch dob tenkrát nebyl. Když jsme přišli o majoritu, tak mně bylo 16. A vím, že to je něco, co v rámci české společnosti vadí. A mrzí mě těch 44 tisíc bytů, o kterých nás připravil pan Bakala.

Takže já nemám s OKD nic společného. Když jsem slyšel, že jde o OKD č. 2, tak jsem se velmi rozlobil i na pana kolegu Havlíčka a snažil jsem se zjistit, zda je to opravdu tak, zda tam je nějaké propojení v rámci OKD.

Pojďme se chvilku nudit a firmy, které pana Babiš zpochybňuje ve svém dopise, stručně projít a podívat se, jak skandální odhalení opravdu odhalil.

Společnost European Metals Holdings, se kterou bylo podepsáno memorandum přes svou britskou dceru vlastní českou geologickou firmu Geomet, která má zájem těžit lithium na Cínovci. European Metals Holdings je australsko-britská společnost, která je zapsána na australské a londýnské burze a podléhá tak velmi přísné regulaci obou těchto trhů. Ale pozor, šikulové z ANO zjistili, že její akcie drží několik společností a fondů. Jedním z nich je i britská firma Cadence Minerals, která má ve společnosti EMH 20,38 % akcií. Jsou to ale i další stakeholdeři, jako je Computershare Company Nominees Ltd.

- ta má 26,47 %, nebo Armcoberies (?) PTI Ltd. s 9,76 % či J. P. Morgan Nominees Ltd. se 6,55 % akcií. A samozřejmě jsou tu i další vlastníci, a to všecko lze snadno, respektive velmi snadno dohledat z veřejných zdrojů. Andrej Babiš se bohužel ale ve svém dopisu zaměřil pouze na Cadence Minerals, která má v EMH pětinový podíl. Zjistil, že je to britská investiční společnost se sídlem v Londýně, která investovala do těžebních projektů v Austrálii, Africe, Mexiku a také v České republice.

Pojďme dál, pisatelé dopisu upoutala informace, že firma Cadence Minerals drží 9,3 % akcií i v kanadské těžařské společnosti Bacanora Minerals. Ta se zabývá především dobýváním lithia v severním Mexiku a také rozjíždí podobný projekt v Německu v lokalitě Zinnwald, tedy na německé straně Cínovce. Zdůrazněme, že propojení Bacanora Minerals se společností Cadence Minerals tvoří balík celých 10 % akcií.

Kolegyně a kolegové, omlouvám se. Kdo z vás se v tom už teď trošku ztrácí, nezoufejte. Už se totiž konečně blížíme ke skandálnímu odhalení, kvůli němuž tady také dnes sedíme. Společnost Bacanora Minerals má samozřejmě také své akcionáře, patří mezi ně i starý americký průmyslový fond M&G Investment Managament Ltd., který aktuálně drží v Bacanora 10,13 % akcií a dále také britská investiční skupina BlackRock Investment Management Ltd., která tam má 9,89 % akcií. Pochopili jste? Tak tohle je to skandální propojení s OKD. Přece jak se píše v dopise Andreje Babiše M&G a BlackRock jsou ti samí nezávislí zahraniční investoři, kteří po Bakalovi převzali společnost NWR Holding. Jsou to vlastníci OKD.

Pro ty, kterým to ještě nedošlo, to shrnu. Rychle a ještě jednou. Máme tady firmu European Metals Holdings, v ní má dvacetiprocentní podíl firma Cadence Minerals a ta má desetiprocentní podíl ve firmě Bacanora Minerals. A ve firmě Bacanora Minerals mají po deseti procentech investoři M&G a BlackRock, kteří po Bakalovi převzali NWR, která má 100 % akcií v OKD. Takže, jak říkal již zde zmiňovaný Lenin, vše souvisí se vším. Ale vážně, zjistit, že spojení mezi EMH a OKD neexistuje, mi trvalo necelou hodinu. Všecko veřejně dostupné a velmi jednoduché.

V zájmu čeho se tedy předkládají společnosti tyto lži? V zájmu čeho tady vzniká nacionalisticko-komunistická fronta? Proč jednotlivé části tohoto takzvaně národního souručenství spolu tak úzce koordinují? Pokud je firma EMH neprůhledná a podezřelá, proč ji pan ministr Brabec několikrát prodloužil povolení k průzkumu v České republice. Proč tohle národní souručenství neprotestovalo například již v dubnu 2014, kdy European Metals Holdings dostal od pana Brabce povolení k dalšímu průzkumu lithia? To tehdy nebyla krádež za bílého dne? To tehdy neprotestovali a nemluvili o krádeži za bílého dne? Rozumíte tomu někdo?

Co dodat na závěr? Jen to, že je volební kampaň a že za čtyři dny máme volby.

Děkuji za pozornost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…