Ministr Chvojka: Seniorky jsou ohroženy chudobou více

04.06.2017 22:01

Ze zprávy o naplňování rovnosti žen a mužů za rok 2016 vyplývá, že rozdíly v odměňování žen a mužů nemizí. Zvyšuje se ohrožení žen chudobou, a to především v důchodovém věku.

Ministr Chvojka: Seniorky jsou ohroženy chudobou více
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pořadu Partie.

„Přesto, že navyšujeme penze pravidelně, jsou naši důchodci ohrožováni dluhovými pastmi a exekucemi. Ženy mají díky nižším mzdám a době strávení na mateřské nižší penze. Jsem přesvědčen, že do budoucna musíme změnit systém valorizace důchodů. Ženy nemůžou být v podstatě trestány za péči o děti, to je nespravedlivé,“ uvedl Jan Chvojka, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. 

V roce 2016 byla výše průměrného starobního důchodu u žen 10 299 Kč (meziroční nárůst o 253 Kč), zatímco u mužů 12 550 Kč (meziroční nárůst o 292 Kč) tedy rozdíl 18 %. Tři čtvrtiny starobních důchodců jsou ohroženi příjmovou chudobou, 85 % z nich jsou ženy. Ženy 65leté a starší zaujímají mezi starobními důchodci ohroženými příjmovou chudobou více než polovinu.

S tímto souvisí i doporučení Rady vlády ČR pro rovnost žen a mužů v oblasti sladění pracovního, soukromého a rodinného života, podle kterého by se měly důsledně začít poskytovat možnost pružné pracovní/služební doby, rozšířit možností péče o děti předškolního věku nebo upravit právní normy tak, aby odpovídaly potřebám práce z domova.

Vládní materiál zpracovaný týmem ministra Chvojky shrnuje, co se odehrálo v oblasti rovnosti žen a mužů v roce 2016 v České republice a na úrovni EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.