Ministr Chvojka: Transparentní pravidla pro lobbing jsou připravena

02.12.2017 12:21

Lobbing by mohl v budoucnu podléhat regulaci, věcný záměr zákona pro jeho úpravu totiž schválila Legislativní rada vlády. Návrh počítá se zavedením veřejného registru lobbistů, tzv. legislativní stopou a registrem darů.

Ministr Chvojka: Transparentní pravidla pro lobbing jsou připravena
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pořadu Partie.

„V mnoha zemích má lobbování pevně stanovené regule. Považuji za nepřijatelný stav, kdy Česká republika nemá pro lobbing transparentní pravidla a zároveň má nedobré zkušenosti s lobbingem bez pravidel. Přitom jde o jednoduchou věc, zveřejnění informací, kdo je lobbista, za koho lobuje a co navrhuje,“ uvedl k návrhu ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka a dodal: „Chci, aby skončila praxe obchodníků s teplou vodou a podivných našeptávačů pohybujících se po poslanecké sněmovně.“ Klíčové opatření regulace lobbingu v České republice počítá se zavedením veřejného registru lobbistů, do nějž se musí samostatný lobbista povinně zaregistrovat, případně to za něj udělá zaměstnavatel. Správcem registru bude některé z ministerstev nebo existující úřad. Lobbisté budou mít povinnost čtvrtletně podávat zprávy o lobbistické činnosti, za neplnění zákonem stanovených povinností bude možné ukládat sankce.

Pro zamezení anonymních změn v připravované legislativě bude připravená legislativní stopa. Státní zaměstnanci, veřejní funkcionáři a jejich odborné aparáty připravující legislativní návrhy budou mít povinnost uvádět k návrhům právních předpisů všechny osoby, které spolupracovaly nebo zasáhly do legislativního procesu.

V rámci centrálního registru oznámení podle zákona o střetu zájmů bude vytvořen registru darů, které v daném období přijali veřejní funkcionáři, finanční hodnota registrovaného daru bude snížena z 10 000 na 5 000 korun.

Věcný záměr zákona je připraven, bude na příští vládě, zda a jakým způsobem bude s návrhem dále pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.