Ministr Dienstbier: Andrej Babiš už se návrhu v podstatě vysmál. Podíly ve firmách převede na partnerku Moniku

04.03.2016 13:33

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 4. března 2016 k novele zákona o veřejných zakázkách:

Ministr Dienstbier: Andrej Babiš už se návrhu v podstatě vysmál. Podíly ve firmách převede na partnerku Moniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já jsem se chtěl vyjádřit k návrhu TOP 09, který chce zamezit tomu, aby se společnosti, kde má podíl člen vlády, mohly ucházet o veřejné zakázky. On totiž problém tohoto návrhu je, že on nefunguje nebo by nefungoval, kdyby byl schválen. Respektive on funguje marketingově z pohledu TOP 09, která tím předstírá, jak strašně bojuje se střetem zájmů Andreje Babiše. Ale ve skutečnosti s tím tímto návrhem nijak nebojuje. Andrej Babiš už se tomuto návrhu v podstatě vysmál, i dalším, že převede podíly ve své firmě či firmách na svoji partnerku Moniku a že bude vyřešeno a v tu chvíli by se samozřejmě firmy mohly o veřejné zakázky ucházet.

Představa, že současné společnosti Andreje Babiše bude vlastnit jeho partnerka Monika a z představenstva Agrofertu bude společnost řídit Jaroslav Faltýnek, který je zároveň prvním místopředsedou hnutí ANO, předsedou poslaneckého klubu a předsedou zemědělského výboru a že najednou střet zájmů odpadne, já myslím, že to nemůže ani TOP 09 myslet vážně.

(...)

Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já jsem tady nijak nezpochybnil závažnost střetu zájmů. Já si myslím, že my se musíme zabývat střetem zájmů, ale ne potom formou, která v zásadě nic neřeší. A myslím, že ta debata bude namístě, až budeme projednávat střet zájmů. Ty návrhy, které byly předloženy i na výborech, já jsem tam označil jako legitimní, a že o nich tu debatu je potřeba vést.

Ale je potřeba se bavit tedy o takovém řešení, které doopravdy přispěje ke střetu zájmů. On dokonce ani Andrej Babiš nepopírá střet zájmů. On říká, že se s tím denně probouzí, takže to ani není předmětem sporu. Otázka je, jakým způsobem upravit tedy podmínky jednak oznamování střetu zájmů, jestli se to důsledně dodržuje, a jak daleko máme jít v tom, abychom někomu zamezili například vlastnit obchodní společnosti nebo ovládat média. Myslím si, že k této debatě se dostaneme, ale že to správné místo není zákon o veřejných zakázkách. A teď se doopravdy nechci bavit o tom, jestli to je, nebo není v souladu s evropským právem. Je to závažný problém, musíme se jím zabývat, ale myslím si, že to teď neřešíme na správném místě a správným způsobem. Střet zájmů, mediální zákony budou tím místem, kde se o takovéto úpravě máme bavit.

A doopravdy tím, že řekneme, že někdo nemůže mít podíl v obchodní korporaci, to nevyřešíme, protože převod na svěřenecký fond, převod na třetí osobu působící jako komisionář, převod na partnerku, cokoliv to samozřejmě okamžitě obchází a střet zájmů se tím nijak nezmenšuje.

Takže ne tady. V jiných právních předpisech nepochybně ta debata vedena může být spíše než na tomto místě. A já jsem se vyjadřoval k tomu, že ten konkrétní návrh, který je tady předložen, vlastně ve skutečnosti nic nevyřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů