Ministr Dienstbier: Chceme podpořit co nejvíc obcí a měst, bojujících s chudobou

30.03.2016 11:42

Monitorovací výbor Odboru (Agentury) pro sociální začleňování schválil ve čtvrtek 24. března 2016 vyhlášení další vlny spolupráce v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Obce, které chtějí systematicky a koordinovaně řešit problematiku sociálního vyloučení na svém území, se budou moci přihlásit do 5. vlny spolupráce do 12. června 2016.

Ministr Dienstbier: Chceme podpořit co nejvíc obcí a měst, bojujících s chudobou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Podle nových pravidel výběru obcí, které Monitorovací výbor minulý týden schválil per rollam, se do další vlny spolupráce budou moci zapojit obce nebo svazky obcí, které na svých územích zavádějí sociální prointegrační politiky, ale pro své další snažení potřebují expertní podporu a finanční prostředky na rozvoj nových či rozšíření stávajících aktivit. Prostředky budou moci čerpat ze tří operačních programů, a sice OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a Integrovaného regionálního operačního programu.

„Naším dlouhodobým cílem je nabídnout pomoc a podpořit co nejvíce obcí a měst, které svádějí boj s chudobou, nezaměstnaností, špatnou dostupností veřejných služeb a s tím spojenými problémy. Do roku 2020 plánujeme rozšířit působnost Koordinovaného přístupu ze současných 37 na celkových 70 lokalit,“ říká ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, do jehož gesce Agentura spadá.

Agentura disponuje v rámci sítí lokálních konzultantů a expertů

Zda území žadatelů splňují kritéria sociálně vyloučených lokalit, se posuzuje primárně na základě takzvané Gabalovy zprávy z roku 2015. Součástí této zprávy je i unikátní mapa zachycující jev sociálního vyloučení na území českých obcí s rozšířenou působností. Podle této zprávy od roku 2006 vzrostl počet těchto oblastí z 310 na 606. Tento narůstající trend poukazuje na stále trvající potřebu komplexního a dlouhodobého řešení příčin sociálního vyloučení ve všech klíčových oblastech, kterých se týká – od bydlení, přes bezpečnost, dluhy, rodinu, sociální služby, vzdělání, zaměstnanost, až po zdraví. Působení Agentury v každé z nových obcí tak začíná mapováním potřeb v sociálně vyloučených lokalitách, ale i v jejich okolí. Gabalova zpráva však není jedinou možností, jak vyloučenost lokalit prokázat, využít je možno i jakoukoli jinou studii, která sociální vyloučení popíše.

„Agentura pro sociální začleňování disponuje v rámci tří regionálních center sítí lokálních konzultantů a expertů. Znalost terénu a návrh opatření ve spolupráci s místními aktéry šitý na míru podmínkám dané obce je klíčovým přínosem naší práce,“ vysvětluje ředitel Agentury, Radek Jiránek, a dodává: „V současnosti vnímáme velký zájem obcí využít možnosti rekonstrukce a nákupu sociálních bytů z investičního programu IROP. Snažíme se na tento zájem reagovat poskytováním projektového poradenství. Právě podpora přípravy projektů patří dle dosavadních zkušeností k nejžádanějším službám, které Agentury v lokalitách poskytuje.“

Více informací včetně podrobných pravidel pro přihlášení i postup při výběru obcí ke spolupráci je popsán na webové stránce Agentury (www.socialni-zaclenovani.cz). Spolupráce s vybranými obcemi bude zahájena v srpnu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…