Ministr Dienstbier: Evropský sociální stát je třeba integrovat včetně zajištění dostatečných příjmů

05.06.2016 9:17

„Po hospodářské krizi z roku 2008 se v Evropě prosadila austerity, ne sociálně demokratické řešení,“ řekl v debatě o aktuálních výzvách evropské politiky ministr Jiří Dienstbier.

Ministr Dienstbier: Evropský sociální stát je třeba integrovat včetně zajištění dostatečných příjmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Diskusní akce ve Velkopřevorském paláci v Praze se společně s ním účastnil předseda socialistické frakce ve francouzském Národním shromáždění Bruno Le Roux a místopředseda poslaneckého klubu Sociálně demokratické strany Německy ve Spolkovém sněmu Axel Schäfer.

Podnětem k debatě bylo aktuálně očekávané referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Debata se věnovala obecně otázkám evropské integrace a problémům ve vztazích mezi novými a starými členskými státy EU.

Podle Axela Schäfera dnes „nejde v první řadě o uprchlíky, ani nejde v první řadě o energetickou politiku, jde o to, zda nadále vidíme Evropskou unii jako společenství. Jiří Dienstbier ocenil, že po roce 2008 reagovala Evropská unie na krizi další integrací, podle něj je ale potřeba integrovat sociální pilíř unie. „Evropský sociální stát je třeba integrovat včetně zajištění dostatečných příjmů,“ uvedl k tomu.

Ministr Dienstbier také hovořil o tom, že paradoxně nárůst populismu a nacionalismu lze zaznamenat u lidí, kterým by sociálně-demokratická politika nejvíce prospěla. Podle něj se tito lidé cítí sociálně znejistěni. Před politiky tak leží zásadní úkol dávat odpovědi svým občanům. „Nebudeme-li se o těchto záležitostech bavit, těžko budeme budovat nějakou jednotu,“ uzavřel ministr Dienstbier.

Všichni politici také připomněli základy, na kterých Evropská unie po druhé světové válce vyrostla, kdy mír a prosperita byly hlavním Zdůraznili také, že se nacházíme v čase obrovských výzev, kdy nejde o strukturální fondy, zemědělskou politiku či uprchlíky, ale o to, zda je možná existence Evropy jako společenství, ve kterém platí pravidla, na kterých se jeho zakladatelé dohodli.

Debatu společně uspořádali pražská kancelář Friedrich-Ebert-Stiftung a Masarykova demokratická akademie.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.