Ministr Dienstbier: Jak chce vláda naplnit slib vyššího zastoupení žen, když neschválila novelu zákona?

01.07.2015 17:19

Vláda neschválila novelu volebního zákona, která měla za cíl zvýšení zastoupení žen na kandidátkách pro parlamentní a krajské volby.

Ministr Dienstbier: Jak chce vláda naplnit slib vyššího zastoupení žen, když neschválila novelu zákona?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Z celkových sedmnácti členů vlády podpořilo novelu pouze osm ministrů, všichni za ČSSD. Ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, který novelu předložil společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem, odmítnutí vlády mrzí a zdůrazňuje, že je překvapen, že ačkoli návrh podpořily jak lidovecké ženy, tak evropská komisařka za ANO, Věra Jourová, jejich ministři hlasovali proti. „Ve vládní strategii do r. 2020, která byla schválena jednomyslně, máme jasně stanoveno 40% zastoupení žen. Když nyní nebyla novela schválena, zajímalo by mě, jakou cestou chce vláda tuto strategii naplnit. A o tom je třeba debatovat,“ řekl ministr Dienstbier po jednání.

Podrobnosti k zákonu:

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh zákona měl za cíl zvýšení zastoupení žen v politice. Novela zákona požadovala, aby na kandidátních listinách byla obě pohlaví zastoupena alespoň ze 40 % a aby na prvních dvou místech kandidátní listiny byl zastoupen muž i žena. Sankcí za nesplnění této podmínky mělo být snížení příspěvku na mandát poslankyně nebo poslance či členky nebo člena zastupitelstva kraje o 30 %.

Novela volebních zákonů reagovala na dlouhodobé nízké zastoupení žen ve volených orgánech. V Poslanecké sněmovně činí zastoupení žen jen 19,5 %, v zastupitelstvech krajů 19,9 % a ČR v tomto ohledu patří k nejhorším evropským zemím. Pravidla pro zastoupení žen a mužů na kandidátních listinách zavedla např. Francie, Belgie, Slovinsko, Irsko či Polsko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…