Ministr Dienstbier: Nepodceňuji strach občanů, ale pohrůžky šibenicí a vyvolávání nenávisti? To není přijatelné

19.07.2015 15:40

Vyjádření ministra k demonstracím proti uprchlíkům:

Ministr Dienstbier: Nepodceňuji strach občanů, ale pohrůžky šibenicí a vyvolávání nenávisti? To není přijatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Nestojíme o fašizaci společnosti v České republice. Pohrůžky šibenicí a vyvolávání nenávisti jsou v demokratické zemi zcela nepřijatelné. Jsou jasným signálem pro politiky napříč spektrem, akademickou obec a vůbec celou občanskou společnost k zásadnímu odmítnutí podobných projevů i zneužívání nelehkých témat v touze lacino získat politickou podporu. V mnoha ohledech chybí jasná, seriózně vedená debata, ať už jde o uprchlíky nebo řadu dalších témat. Především demokratičtí politici musí mít odvahu složitá témata diskutovat s občany České republiky, jinak nedokážeme čelit nárůstu extrémismu a chránit naši demokracii.

V této souvislosti chci ocenit snahy každého slušného politika, který si svou odpovědnost uvědomuje a nabízí občanům skutečná, nikoliv populistická řešení. To platí i pro promyšlenou pomoc uprchlíkům a začlenění každého člověka do společnosti. Pouze integrační politika může dlouhodobě zabránit vzrůstu nenávistných projevů. Většina uprchlíků utíká ze zoufalství a strachu o život svůj i svých blízkých, často před islámskými radikály. Zkusme navázat na humanistickou tradici Československa v období první republiky, kdy jsme uprchlíky z nesvobodných zemí přijímali. Je také dobré si vzpomenout, že zejména po roce 1948 a 1968 naopak jiné země přijímaly uprchlíky naše.

Nepodceňuji bezpečnostní rizika ani strach občanů a chápu, že je nutné diskutovat o formách pomoci, ale slušně a s vědomím našich závazků, právních i morálních. Oceňuji všechny občanské aktivity, které k věci takto přistupují.

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…