Ministr Dienstbier: Netransparentní a mnohdy pochybné financování stran vede ke ztrátě důvěry občanů

24.10.2015 22:00

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu vystoupil na významné protikorupční konferenci.

Ministr Dienstbier: Netransparentní a mnohdy pochybné financování stran vede ke ztrátě důvěry občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Tento týden se v pražském Top Hotelu uskutečnila mezinárodní konference „Vývojové trendy v potírání korupce, praní špinavých peněz a legalizace výnosů z trestné činnosti v Evropě“, které se zúčastnili přední odborníci a zástupci členských zemí Rady Evropy. Ministr Jiří Dienstbier vystoupil s příspěvkem k tématu financování politických stran a hnutí v ČR a představil vládou schválený návrh zákona o sdružování v politických stranách a hnutích.

Příspěvek zaměřený na představení dlouho očekávané úpravy, které mají zajistit větší transparentnost v hospodaření politických stran a omezení výdajů na volební kampaně, byl zařazen v jedné z tematických částí konference Transparentnost financování v politice. Spolu s Jiřím Dienstbierem se diskuse na toto téma zúčastnil také zástupce Skupiny států v boji proti korupci Rady Evropy GRECO, Christophe Speckbacher, francouzský expert na tuto problematiku Yves Marie Doublet a členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy Chiora Taktakishvili.

Ministr Dienstbier vystoupil na významné protikorupční konferenci

„Nová úprava financování politických strana hnutí jednou z hlavních otázek, které dlouhodobě rezonují českou společností. Netransparentní a mnohdy pochybné financování stran, téměř nulová možnost kontroly a zanedbatelné sankce za porušení pravidel mohou být jedněmi z hlavních příčin, které vedou ke ztrátě důvěry občanů v politické strany a tím i v demokracii,“ uvedl na konferenci Jiří Dienstbier.

V rámci protikorupční konference spolupořádané Ministerstvem financí, vládou Norska a protikorupční skupinou Rady Evropy GRECO byla diskutována také další aktuální témata a trendy v protikorupčních normách jako ochrana oznamovatelů korupce, lobbing nebo problematika legalizace výnosů z trestné činnosti. Konference se zúčastnili přední odborníci a zástupci členských zemí Rady Evropy. 

Ministr Dienstbier vystoupil na významné protikorupční konferenci - detail

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu vystoupil jako představitel vládního boje proti korupci. Současně je také předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, která koordinuje a vyhodnocuje problematiku boje s korupcí a předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu je zároveň předkladatelem vysoce důležitých legislativních opatření, která již byla schválena vládou, např. zákon o střetu zájmů, zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích a širší zpřístupnění Elektronické knihovny legislativního procesu veřejnosti. V následujícím roce bude ministrem pro lidská práva předložen také návrh zákona na komplexní ochranu oznamovatelů korupce, což je jeden z prioritních úkolů současné vlády. Jiří Dienstbier je také garantem a častým účastníkem významných setkání odborníků v boji proti korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…