Ministr Dienstbier: Novela přináší možnost kontroly funkcionáře již v den, kdy se ujal funkce

21.12.2015 4:32

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR se v minulém týdnu pustila do druhého čtení novelu zákona o střetu zájmů, kterou předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Ministr Dienstbier: Novela přináší možnost kontroly funkcionáře již v den, kdy se ujal funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Vládní návrh zákona, který do vlády předložil ministr Dienstbier spolu s ministrem spravedlnosti, schválil vládní kabinet 29. července. Novela tohoto zákona představuje jedno z dlouhodobě očekávaných protikorupčních opatření připravovaných v souladu s vládním Akčním plánem boje s korupcí na rok 2015, ale také se závazkem obsaženým v programovém prohlášení a koaliční smlouvě.

Podle tohoto návrh zákona bude muset politik už v den nástupu do funkce nahlásit, s jakým majetkem do ní vstupuje.  Díky tomuto veřejnému přiznání bude moci veřejnost lépe kontrolovat, zda politik ve funkci zázračně nezbohatl, věří vláda.

„Přináší to možnost kontroly funkcionáře již v den, kdy se ujal funkce,“ řekl ministr Dienstbier při obhajobě vládního návrhu ve Sněmovně. Zdůraznil, že má vzniknout také jednotný registr přiznání veřejných funkcionářů, který povede ministerstvo spravedlnosti. V registru budou přiznání ministrů či poslanců a dalších veřejných funkcionářů.

Poslanci po rozpravě odmítli zákon vrátit k dopracování a následně ho přikázali projednat v ústavně-právním výboru (jako výboru garančnímu), výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a mandátovému a imunitnímu výboru.


Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů:
Novela sjednocuje zejména stávající evidenční orgány do jednoho a vytváří centrální elektronický registr oznámení, zavádí povinnost veřejného funkcionáře podat oznámení ke dni zahájení výkonu funkce, zpřísňuje a rozšiřuje zákaz konkurence a vytváří nový systém sankcí podle závažnosti protiprávního jednání, rozšiřuje okruh bývalých funkcionářů, omezených při přechodu z veřejné do soukromé sféry.

Návrh zákona předpokládá zřízení 20 systemizovaných míst na Ministerstvu spravedlnosti a zajištění příslušných finančních prostředků na platy

Předkládaný návrh také sleduje doporučení Skupiny států proti korupci (GRECO), která dlouhodobě upozorňuje především na nedostatečný mechanismus vynucování povinností a nedostatečnou kontrolu v oblasti střetu zájmů. GRECO založila v roce 1999 Rada Evropy za účelem monitorování souladu států s protikorupčními standardy. Česká republika se stala členem v roce 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace