Ministr Dienstbier: Sociálně vyloučeným by mohli pomáhat romští asistenti osvěty zdraví

05.11.2016 10:09

Včerejší odborná konference na téma praxe romských zdravotních mediátorů představila slovenské zkušenosti v oblasti zlepšování ochrany veřejného zdraví Romů a sociálně vyloučených osob. Iniciátorem akce je Agentura pro sociální začleňování, spadající do gesce ministra Jiřího Dienstbiera, který konferenci zahájil.

Ministr Dienstbier: Sociálně vyloučeným by mohli pomáhat romští asistenti osvěty zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Na Slovensku funguje již několik let úspěšný model asistentů osvěty zdraví s prokazatelně pozitivními výsledky zlepšení zdraví Romů a sociálně vyloučených osob. Ve více jak dvou stovkách komunit ohrožených sociálním vyloučením působí 213 asistentů. Ti mají detailní znalosti místních vztahů, sociálních podmínek i ekonomických možností. Potenciál popsané pozice napomáhá v přemosťování nerovného přístupu ke zdravotní péči, často provázeného rasovými předsudky a diskriminací.

Cílem setkání bylo představení konceptu, jeho historie i realizačního týmu. Dále též rozprava nad partnerskou spoluprací s využitím slovenské praxe pro vytvoření podobného modelu u nás. Pozornost byla věnována taktéž legislativnímu a logistickému rámci vytvoření. Chybět nemohly ani pohledy a zkušenosti z praxe.

Doufám, že dnešní inspirativní setkání, jež přineslo nespočet námětů i rad, přispěje k tomu, abychom i u nás měli co nejdříve naše vlastní asistenty osvěty zdraví," řekl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Mezi odborníky, kteří posluchačům problematiku přiblížili, patřili například:

Mgr. et Mgr. Daniela Mosaad Pěničková, Ph.D (expertka na oblast zdraví v Agentuře pro sociální začleňování ÚV ČR)

Je tristní, když pediatři odmítnou vzít maminku s dítětem, protože jsou Romové. Já doufám, že se nám podaří nastavit systém i pravidla tak, aby se to nestávalo."

Bc. Lýdia Poláčková (vedoucí ostravské pobočky Poradny pro občanství, občanská a lidská práva)

Příklad z praxe – k lékaři přišla matka s dítětem, které mělo na ruce těsně obepínající červenou stužku. Paní doktorka ji přestřihla. Matka vykřikla, věřila totiž, že dítě přišlo o jakousi svou ochranu. Přitom by stačilo, kdyby úkonu předcházel dotaz, jaký smysl stuha má. Těmto i více závažným komunikačním šumům mohou právě asistenti předcházet.“

Mgr. Andrej Belák (kulturní a sociální antropolog se zaměřením na studium zdraví v interkulturní perspektivě)

„Program si zakládá na tom, že asistenti jsou lidé, kteří znají každodenní život komunit, sami v nich žijí. Díky tomu máme velmi silnou zpětnou vazbu, která kontinuálně přizpůsobuje program. Bohužel však máme malou podporu centrálních institucí, což ohrožuje dlouhodobou stabilitu projektu.“

Práce zdravotních mediátorů v ČR je potřebná. Ve výzkumech za posledních deset let se prokazují přetrvávající nerovnosti mezi zdravím Romů či osob se sociálním vyloučením a většinovou populací, např.:

  • tzv. naděje na dožití: o 10 -15 let kratší

  • 2x vyšší novorozenecká úmrtnost

  • vyšší podíl adolescentních matek

  • kratší délka těhotenství

  • podprůměrná délka kojení, vyšší frekvence hospitalizace do 18. měsíce

  • Romové bez ZŠ: 2/5 uvádí 3 a více chorob

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v  procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovalI při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…