Ministr Dienstbier: Umístění v zařízení pro ohrožené děti má velmi vážné dopady na jejich vývoj, rozvoj schopností, včetně sociálních

21.03.2016 11:49

Ministr Jiří Dienstbier dnes předkládá vládě podnět ke sjednocení služeb pro ohrožené děti.

Ministr Dienstbier: Umístění v zařízení pro ohrožené děti má velmi vážné dopady na jejich vývoj, rozvoj schopností, včetně sociálních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Podnět ministr předkládá z pozice předsedy Rady vlády pro lidská práva. Ministr dále seznámí vládu s poslaneckou novelou zákona o nemocenském pojištění. 

Podnět Rady vlády ČR pro lidská práva ke sjednocení služeb pro ohrožené děti a k úpravě podmínek pro poskytování pobytových služeb těmto dětem vyzývá k předložení návrhu právní úpravy sjednocení systému služeb pro ohrožené děti pod jeden rezort, postupného snižování kapacit zařízení pobytové péče o ohrožené děti, přijetí strategie rozvoje služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny za účelem jejich územní dostupnosti a diverzifikace a předložení návrhu legislativního omezení možnosti umisťování dětí do 7 let věku v zařízeních kolektivní péče. Předkládaný podnět reaguje na významné problémy současného systému, kterými jsou především jeho roztříštěnost, neomezené umisťování dětí od raného věku do vysokokapacitních pobytových zařízení a nedostatečná místní dostupnost terénních sociálních služeb pro rodiny s dětmi. Roztříštěnost současného systému mezi tři ministerstva neumožňuje adekvátně reagovat na komplexní potřeby dětí.

Materiál dále usiluje o postupné snížení kapacit pobytových zařízení, aby péče probíhala v malých skupinách komunitního charakteru a naopak byly rozvíjeny terénní služby odpovídající potřebám jednotlivých skupin ohrožených dětí.

Rada vlády pro lidská práva podnět projednala a schválila v prosinci minulého roku. „Na tyto věci byla na jednání Rady jednoznačná shoda, včetně tří dotčených resortů, kterých se to týká, tedy ministerstva školství, zdravotnictví a především ministerstva práce a sociálních věcí, které by mělo sjednocené služby převzít kompletně do své gesce. Co se týče samotného pobytu dětí do sedmi let, tak na Radě byly prezentovány odborné argumenty a studie, které dokládaly, že v případě, že dítě je v takovémto typu zařízení umístěno, má to velmi vážné dopady na jeho vývoj, na rozvoj jeho schopností, včetně schopností sociálních. Pro dítě je vždy samozřejmě nejlepší, pokud je vychováváno v prostředí, které se co nejblíže podobá běžné rodině,“ řekl ministr Dienstbier.

Návrh poslankyně Markéty Adamové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 730)
Cílem návrhu zákona je změnit v zákoně o nemocenském pojištění pravidla pro výpočet peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství tak, aby byli zvýhodněni středně a vysoko příjmoví rodiče. Navrhovaná úprava proto sjednocuje procentní úpravu u všech redukčních hranic pro výpočet upraveného vyměřovacího základu pro výčet uvedených dávek na 100%, čímž redukční hranice fakticky ruší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…