Ministr Dienstbier: Umístění v zařízení pro ohrožené děti má velmi vážné dopady na jejich vývoj, rozvoj schopností, včetně sociálních

21.03.2016 11:49

Ministr Jiří Dienstbier dnes předkládá vládě podnět ke sjednocení služeb pro ohrožené děti.

Ministr Dienstbier: Umístění v zařízení pro ohrožené děti má velmi vážné dopady na jejich vývoj, rozvoj schopností, včetně sociálních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Podnět ministr předkládá z pozice předsedy Rady vlády pro lidská práva. Ministr dále seznámí vládu s poslaneckou novelou zákona o nemocenském pojištění. 

Podnět Rady vlády ČR pro lidská práva ke sjednocení služeb pro ohrožené děti a k úpravě podmínek pro poskytování pobytových služeb těmto dětem vyzývá k předložení návrhu právní úpravy sjednocení systému služeb pro ohrožené děti pod jeden rezort, postupného snižování kapacit zařízení pobytové péče o ohrožené děti, přijetí strategie rozvoje služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny za účelem jejich územní dostupnosti a diverzifikace a předložení návrhu legislativního omezení možnosti umisťování dětí do 7 let věku v zařízeních kolektivní péče. Předkládaný podnět reaguje na významné problémy současného systému, kterými jsou především jeho roztříštěnost, neomezené umisťování dětí od raného věku do vysokokapacitních pobytových zařízení a nedostatečná místní dostupnost terénních sociálních služeb pro rodiny s dětmi. Roztříštěnost současného systému mezi tři ministerstva neumožňuje adekvátně reagovat na komplexní potřeby dětí.

Materiál dále usiluje o postupné snížení kapacit pobytových zařízení, aby péče probíhala v malých skupinách komunitního charakteru a naopak byly rozvíjeny terénní služby odpovídající potřebám jednotlivých skupin ohrožených dětí.

Rada vlády pro lidská práva podnět projednala a schválila v prosinci minulého roku. „Na tyto věci byla na jednání Rady jednoznačná shoda, včetně tří dotčených resortů, kterých se to týká, tedy ministerstva školství, zdravotnictví a především ministerstva práce a sociálních věcí, které by mělo sjednocené služby převzít kompletně do své gesce. Co se týče samotného pobytu dětí do sedmi let, tak na Radě byly prezentovány odborné argumenty a studie, které dokládaly, že v případě, že dítě je v takovémto typu zařízení umístěno, má to velmi vážné dopady na jeho vývoj, na rozvoj jeho schopností, včetně schopností sociálních. Pro dítě je vždy samozřejmě nejlepší, pokud je vychováváno v prostředí, které se co nejblíže podobá běžné rodině,“ řekl ministr Dienstbier.

Návrh poslankyně Markéty Adamové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 730)
Cílem návrhu zákona je změnit v zákoně o nemocenském pojištění pravidla pro výpočet peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství tak, aby byli zvýhodněni středně a vysoko příjmoví rodiče. Navrhovaná úprava proto sjednocuje procentní úpravu u všech redukčních hranic pro výpočet upraveného vyměřovacího základu pro výčet uvedených dávek na 100%, čímž redukční hranice fakticky ruší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.