Ministr Dienstbier: Unii je třeba měnit, ale není důvod oslabovat nacionalismem naši společnou mezinárodní sílu

22.03.2016 9:53

Jménem vlády České republiky se ve středu 19. května ministr Dienstbier zúčastnil vzpomínkové akce k uctění památky Sira Nicholase Wintona, který který před II.světovou válkou zachránil z bývalého Československa 669 převážně židovských dětí.

Ministr Dienstbier: Unii je třeba měnit, ale není důvod oslabovat nacionalismem naši společnou mezinárodní sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Slavnostní vzpomínková akce se konala v londýnské Guildhall, v den nedožitých 107. narozenin Sira Nicholase Wintona, za přítomnosti i necelé třicítky z těch, které jako děti Sir Nicholas Winton zachránil před holocaustem , když zorganizoval několik vlakových transportů z tehdejšího Československa do Velké Británie. 

Zastupoval jsem dnes vládu České republiky na slavnostním shromáždění k připomenutí památky Nicolase Wintona, muže, kterého si budeme pamatovat jako zachránce bezmála sedmi set dětí z předválečné zimy 1938/1939. Tento muž je symbolem zaštiťujícím všechny, kdo po mnichovském diktátu pomáhali do bezpečí občanům Československé republiky bez ohledu na jejich národnost," řekl ministr Dienstbier po vzpomínkové akci.   

Ministr Jiří Dienstbier uctil v Londýně památku Sira Nicholase Wintona

BBC: Nicholas Winton memorial service honours Holocaust hero
The Telegraph: Saved from the Nazis: 'Kindertransport' survivors remember Sir Nicholas Winton 
Evening Standard: Hundreds gather in Guildhall to celebrate the life of Sir Nicholas Winton


Slavnostní vzpomínce na Sira Nicholase Wintona předcházela řada politických jednání. Dopoledne se ministr Dienstbier doprovázený ministryní pro řizení Sekce lidských práv Martinou Štěpánkovou setkal se stínovým ministrem zahraničí za Labour Party Hillary Bennem. Tématem byla zejména otázka britského referenda o možném vystoupení z EU. Podle Benna Labour Party mimořádné jednotně podporuje členství Británie v EU. Jak zdůrazňuje, toto členství znamená vliv na chod Unie, zatímco vystoupení otevírá prostor nejistotě. Řada profesí, třeba 9 % britských doktorů, přitom pochází ze zemí EU.

I ministr Dienstbier si přeje setrvání Velké Británie v EU.  Unie je celek, který dokáže zastupovat své členy. „Unii je třeba měnit, ale není důvod oslabovat nacionalismem naši společnou mezinárodní sílu, když čelíme stejným problémům," zdůraznil.

Ministr Dienstbier na pracovní návštěvě v Londýně sešel s poslancem Hillary Bennem

Během dalšího jednání v Londýně s Helen Reardon Bond, ředitelkou britského Vládního výboru pro rovnost, a Charlesem Ramsdenem, vedoucím oddělení pro EU a mezinárodní politiku, se ministr společně s náměstkyní Martinou Štěpánkovou zajímali o předškolní vzdělávání a rozdíly v platech žen a mužů ve Velké Británii. Zaujala je i otázka prevence internetové kriminality. Péče o děti ve Velké Británii je podle slov britských úředníků poměrně nákladná, daňové poplatníky přijde až na 65 liber denně. Navíc školní den je relativně krátký, takže je třeba péči o děti zajistit i před začátkem a po konci školní výuky.
Co se týče rovného odměňování, britské statistiky ukázaly, že velké rozdíly v platech mezi muži a ženami existují i v některých vládních úřadech. Ministr Dienstbier při této příležitosti představil Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, který předloží na jednání vlády 30. května.
Náměstkyně Štěpánková ocenila velkou vůli britské vlády spolupracovat s neziskovými organizacemi, pokud jde o témata rovnosti a podpory veřejným kampaním. Jako dobrý příklad uvedla britskou kampaň proti homofobii.

Min. Dienstbier měl v Londýně jednání s úřadníky z Government Equality Office

Poslední pracovní jednání před vzpomínkovou akcí k uctění památky Sira Nicholase Wintona měl ministr Dienstbier se stínovou ministryní pro ženy a rovnost z Labour Party Kate Green. Shodli se, že eroze důvěry v sociální stát je společným problémem české i britské společnosti. Podle obou představitelů v obou zemích silně zaznívají hlasy zpochybňující samotný koncept sociálního státu. Kate Green ocenila roli Evropské unie při prosazování lidskoprávních témat v britské politice. 

Ministr Dienstbier se na jednodenní pracovní návštěvě v Londýně sešel s Kate Green

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…