Ministr Dientsbier: Politici v Ostravě jsou odvážní

06.03.2015 10:58

Ostravu včera pracovně navštívil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. V ostravské radnici ho přijali primátor Tomáš Macura a resortní náměstek primátora Zbyněk Pražák. Přítomen byl lokální konzultant vládní Agentury pro sociální začleňování pro MS kraj Martin Navrátil.

Ministr Dientsbier: Politici v Ostravě jsou odvážní
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Hlavním tématem jednání bylo řešení sociálních problémů projevujících se na území Ostravy a v jejím blízkém okolí, na jejichž obrušování město spolupracuje s vládní agenturou na základě přijatého Memoranda o spolupráci a v rámci metodiky Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným.

Úroveň této spolupráce vysoce ocenil primátor Tomáš Macura. Současně rozdělil snahy vedení města do několika oblastí: sociální práce, pomoci lidem zasaženým sociálním vyloučením, řešení bytové situace a vzdělávání dětí. Náměstek primátora Zbyněk Pražák doplnil dosavadní zkušenosti města o potřebu vzniku bytové koncepce, jež by městu umožňovala nabídnout občanům, kteří žijí na ubytovnách a v ubytovacích zařízeních, možnost využít některé volné byty města. Těch má Ostrava dle jeho odhadu asi tisícovku.  

Ministr Jiří Dienstbier se při jednání zajímal o názory ostravských představitelů na legislativní proces a chtěl znát poznatky vedení města, odborníků i lidí z terénu na konkrétní záležitosti, které již byly uskutečněny, například na praktické dopady novely zákona o hmotné nouzi. Jak konstatoval, snahu vedení Ostravy o zmírňování důsledků negativních sociálních jevů a zlepšení situace pokládá za příkladnou.

„Za klíčový považuji přístup vedení měst a obcí. V tomto ohledu bych rád zdůraznil, že Ostrava dlouhodobě považuje řešení sociální problematiky za svoji prioritu. Dokonce se to odráží i v programovém prohlášení současné koalice v čele města. Bez této odvahy komunálních politiků, kteří nesahají po populistických vyjádřeních, ale naopak zodpovědně hledají systémová řešení, se situace nebude zlepšovat,“ prohlásil.

„Cením si také nasazení lidí v terénu i ochoty představitelů města podílet se na připomínkování legislativy, která by mohla občanům ve svízelné situaci pomoci, stejně jako implementace této legislativy v praxi,“ dodal ministr Jiří Dienstbier, který se při své návštěvě ostravské radnice zúčastnil také zasedání legislativní pracovní skupiny Legislativní mezioborové komise zřízené při Legislativní radě vlády. Ta projednávala tzv. sociální balíček, jehož cílem je vyřešit nejproblematičtější aspekty týkající se ubytoven pro sociálně slabé občany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…