Ministr Hamáček: Čeští výrobci by měli přednostně zásobovat stát

05.04.2020 15:52

Návrh na prodloužení nouzového stavu o 30 dní, domluva na distribuci nebo návrh usnesení vlády, aby vybraní čeští výrobci přednostně zásobovali ochrannými prostředky Ministerstvo vnitra. Pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka jednal kompletní Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) i jeho ekonomický poradní tým.

Ministr Hamáček: Čeští výrobci by měli přednostně zásobovat stát
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na základě závěrů ÚKŠ předložil vládě požadavek, aby vybraní čeští výrobci ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu přednostně zásobovali Ministerstvo vnitra. Materiálem by poté hasiči zásobovali zaměstnance v tzv. první linii, a to na základě rozhodnutí pracovní skupiny ÚKŠ distribuce. Množství materiálu bude dle potřeby, v úvahu připadá cca 10 tis. kusů každého výrobku.

„Zásobování z Číny funguje a díky němu máme množství materiálu, které v Česku nezískáme. To však neznamená, že nepotřebujeme pomoc českých výrobců. Naopak. Když říkáme, že spolu to zvládneme, myslíme tím i české firmy,“ zdůraznil Jan Hamáček. Podle něj jsou domácí výrobci schopní dodávat špičkové, tzv. high-end produkty. Seznam firem vnitro zveřejní po schválení vládou, firmy by však měly zásobovat stát např. ochrannými maskami CM6 včetně filtrů, ocelovými bezešvými tlakovými láhvemi pro medicinální plyn nebo ventily s řízeným dávkováním kyslíku.

V rámci Skupiny distribuce také vznikl tým pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu zaměřený na domácí výrobce. Ti mohou své nabídky na dodání roušek nebo respirátorů posílat na covpoint@mpo.cz.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí

Prodloužení nouzového stavu

Na základě shody ohledně aktuální situace předseda ÚKŠ Hamáček doporučí vládě, aby požádala Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. „Nikdo nechce nouzový stav prodlužovat donekonečna, ale díky němu jsme schopní situaci zvládat. V tuto chvíli je nutné, aby ho Sněmovna prodloužila,“ vysvětlil ministr vnitra. Příští týden ve středu také náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula seznámí ÚKŠ s průběžným hodnocením projektu Chytrá karanténa.

Mimo to ÚKŠ rozhodl, že všechny kraje mají povinnost vytvořit speciální sety ochranných prostředků včetně obleků, které budou k dispozici sociálním službám včetně domovů pro seniory. Správné používání ochranných setů zajistí instruktážní video.

ÚKŠ se zabýval i otázkou distribuce. V tuto chvíli má krizový štáb přehled o objednaném materiálu, o příletech jednotlivých dodávek i o harmonogramu distribuce. Jen dnes hasiči vyskladňují 800 tisíc respirátorů a 3 miliony roušek pro kraje, které hasiči distribuují na standardní na místa.

Během prvního jednání ÚKŠ předseda Jan Hamáček představil ostatním členům jeho strukturu a fungování. Platí rozhodnutí (ZDE), že jednání štábu řídí Stálá pracovní skupina, kompletní ÚKŠ se schází jednou týdně ve středu a jednotlivé pracovní skupiny vedou jejich předsedové, kteří také určují členy skupiny.

Kromě zástupců Ministerstva vnitra, policie a hasičů byla většina členů včetně zástupců opozičních politických stran z bezpečnostních důvodů připojena prostřednictvím videokonference. „Diskuse byla věcná a ukazuje se, že teď všichni dokážeme táhnout za jeden provaz,“ řekl Jan Hamáček.

Průběžně doplňované informace o ÚKŠ včetně statutu naleznete ZDE.

Ekonomický plán podpory

Poprvé se také sešel ekonomický poradní tým, který je součástí ÚKŠ. Jeho cílem je hledat řešení dlouhodobých ekonomických dopadů a přijít s návrhy, které by mohly mít podobu současného „Marshalova plánu“. „Dnes jsme si řekli základní cíle. Děkuji ekonomům, že s prací v týmu souhlasí, od nás dostanou veškerou technickou podporu,“ dodal Hamáček s tím, že ekonomický tým se bude mj. inspirovat ekonomickými opatřeními v zahraničí a díky nim bude moci ÚKŠ navrhovat vládě také dlouhodobá ekonomická opatření.

Dvanáctičlenný tým vede Jan Švejnar z Columbia university, ředitel Centra pro globální a hospodářskou politiku. Dalšími členy jsou:
Danuše Nerudová – rektorka Mendelovy univerzity
Tomáš Sedláček – ČSOB a Univerzita Karlova
Ilona Švihlíková – docentka ekonomie
Martin Fassmann – ekonom ČMKOS
Jan Drahokoupil – ekonom, ETUI
Daniel Munich – ekonom CERGE-EI
Štěpán Jurajda – profesor CERGE-EI
Michal Mejstřík – IES Univerzita Karlova
Jan Mládek – ekonom a bývalý ministr průmyslu a obchodu
Filip Matějka – ekonom CERGE-EI
Petr Zahradník – ekonom Česká spořitelna

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…