Ministr Hamáček: Chci pro příští rok minimální mzdu ve výši 13 760 korun

10.08.2018 15:20

Předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce Jana Maláčová jednali o platech s předsedou ČMKOS Josefem Středulou.

Ministr Hamáček: Chci pro příští rok minimální mzdu ve výši 13 760 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou dnes v Lidovém domě jednali o růstu platů ve veřejném sektoru a o navýšení minimální mzdy s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou. ČSSD podporuje ve shodě s odbory růst platů ve veřejném sektoru v tarifní složce a navýšení minimální mzdy od příštího roku o 1 500 korun.

Předseda ČSSD Jan Hamáček připomněl, že poslední jednání o platech ve veřejném sektoru mezi vládou a zástupci odborů se uskutečnilo počátkem letošního července. Úkolem dnešní schůzky bylo vyjasnit si s odbory vzájemná stanoviska před dalším projednáváním této otázky na úrovni vlády. „Ministerstvo financí představilo materiál, ve kterém počítá s růstem objemu platů o 6 procent, nicméně 2 procenta jsou určena na růst tarifů. Odbory požadují, aby růst tarifů byl razantnější. My tomu rozumíme, protože jedině tak můžeme zajistit, že peníze se opravdu dostanou až k zaměstnancům. Takže my do jednání na vládní úrovni půjdeme s tím, abychom se maximálně přiblížili požadavku odborů, co se týká nárůstu tarifů,“ řekl na tiskové konferenci Jan Hamáček.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že navýšení platů je nutné zejména pro státní zaměstnance s nízkými platy. Dlouhodobě jsou podhodnocení podle ministryně například zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení.  „Vlivem velmi vysokého pracovního náporu, vlivem špatných pracovních podmínek dnes vykazujeme 30procentní fluktuaci,“ okomentovala současnou situaci na ČSSZ Maláčová. „Je potřeba, aby zaměstnanci a zaměstnankyně měli podíl na výborné hospodářské situaci a pocítili to na svých mzdách a platech,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí s tím, že veřejná sféra by měla být konkurenceschopná soukromému sektoru.

Předseda ČMKOS Josef Středula schůzku ocenil a řekl, že došlo k vysvětlení řady otázek. „Jsem rád, že jsme se shodli na tom, že hranice je daleko více než to, co dosud říkalo ministerstvo financí. Musím poděkovat ČSSD jako jedné z koaličních stran, že říká jednoznačně, že se spíš blíží ve svých návrzích k názoru odborů,“ uvedl předseda ČMKOS.

ČSSD podporuje odbory rovněž v požadavku na růst minimální mzdy o 1 500 korun na 13 700 korun. „Ministerstvo financí ve svých odhadech hovoří o tom, že průměrná mzda v České republice bude příští rok 34 400 korun, a pokud bychom chtěli zachovat poměr minimální mzdy k průměrné, tak nárůst pro příští rok by měl znamenat minimální mzdu ve výši 13 760 korun, takže to my pokládáme za adekvátní. Pokud by minimální mzdy rostla méně, tak by se nám nepodařilo udržet ani poměr 40 procent,“ prohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …