Ministr Havlíček: Česká republika 5G EU toolbox i sdělení Evropské komise podporuje

29.04.2020 14:47

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 2020, k návrhu změny zákona, Bezpečné zavádění sítí 5G v EU - Implementace souboru opatření EU.

Ministr Havlíček: Česká republika 5G EU toolbox i sdělení Evropské komise podporuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dámy a pánové.

Sdělení Evropské komise v rámci tzv. bezpečného zavádění 5G sítí v EU bylo vydáno už na konci ledna, konkrétně 29. Jedná se o soubor opatření Evropské unie ke zmírnění bezpečnostních rizik spojených s 5G sítěmi. Známe to pod názvem „5G EU toolbox“. S tím, že se jedná o sdělení, které je vyústěním roční práce nejen EU, ale i členských států. Podařilo se nalézt koordinovaný přístup k bezpečnému zavádění 5G sítí v rámci EU. A Evropská rada k tomu vyzvala již v roce 2019, čili bylo naplněno toto zadání.

Jak už jsem zmínil, práce na 5G EU toolboxu se vede ve všech zemích Evropské unie. A nám se podařilo – za to jsme rádi – promítnout i zásadní aspekty českého přístupu k bezpečnosti 5G sítí. Myslím, že všichni víme, že se bude jednat o zcela zásadní věc, jak z toho technologického charakteru, tak z toho charakteru sociologického, ekonomického, pochopitelně i bezpečnostního.

Mohu zmínit náš požadavek na to, aby bezpečnostní hrozby nebyly posuzovány pouze z pohledu technických faktorů, to je to, co jsem teď zmínil, ale i netechnických. To je např. právní, politický rámec zemí, dodavatelů technologií atd. Jinými slovy, 5G EU toolbox obsahuje soupis dalších bezpečnostních rizik, identifikovaných v té zprávě o celounijním koordinovaném posouzení všech rizik. Všech rizik, které mohou mít vliv na kybernetickou bezpečnost. Ať už to jsou rizika v dodavatelském řetězci, zranitelnost softwarového řešení, řízení přístupu atd.

Zároveň také zmiňuje opatření ke zmírnění těchto rizik, což je důležité. A ta jsou rozdělena na rizika strategická, rizika technická a rizika podpůrná. Sdělení Komise reflektuje a rozšiřuje zejména tyto skutečnosti. A to tím, že apeluje na jejich realizaci v následujících měsících. Pokud se někdo třeba s toolboxem ještě nesetkal, tak je třeba říct, že to není nařízení EU, já tomu říkám jakýsi manuál, je to doporučení, jakým způsobem k těm rizikům přistupovat v rámci samozřejmě 5G sítí.

Komise ve sdělení popisuje rovněž svoji úlohu v rámci implementace 5G EU toolboxu, tzn. jakým způsobem bude podporovat spolupráci členských států, koordinace, a to zejména ve spolupráci se soukromým sektorem. Obecně to tedy mohu uzavřít tím, že Česká republika 5G EU toolbox, stejně tak jakožto sdělení té komise podporuje. Obě části odráží český přístup k bezpečnosti a máme tedy zato, že je třeba, aby všechny členské státy se snažily o jeho efektivní implementaci a včasné zajištění bezpečnosti 5G sítí.

Současně můžeme konstatovat i to, že 5G EU toolbox může Česká republika zahrnout do svých dalších iniciativ, které připravujeme v rámci marketingových aktivit, konferenčních aktivit a tak dál. Tolik za mě vše k této oblasti, děkuji mockrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

9:15 Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně t…