Ministr Havlíček: Je třeba investovat do digitálních technologií pro posílení odolnosti průmyslu

20.11.2020 7:33

Digitální transformace bude jednou z klíčových oblastí, která pomůže evropskému průmyslu stát se odolnějším a konkurenceschopnějším, a to zejména v době krize způsobené pandemií COVID-19. Na videokonferenčním jednání Rady EU pro konkurenceschopnost to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ministr Havlíček: Je třeba investovat do digitálních technologií pro posílení odolnosti průmyslu
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

Členské státy diskutovaly o technologiích, které mají potenciál se v příštím desetiletí stát nositeli inovací. Česká republika si klade za cíl překonat podíl investic ve výši 20 % do digitální transformace v rámci plánu obnovy, jelikož investice do klíčových technologií a jejich rozvoj jsou národní prioritou. „Podporujeme investice do umělé inteligence, nízkouhlíkových vodíkových technologií a baterií,“ uvedl ministr Havlíček a zdůraznil i důležitost otevřeného světového elektronického obchodu a volného toku dat.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

V souvislosti s ekonomickou obnovou po pandemii koronaviru ČR zdůraznila význam vnitřního trhu. „Během koronakrize se ukázalo, že zachování plně funkčního vnitřního trhu je nezbytné pro ekonomické přežití EU a členských států,“ zdůraznil ministr Havlíček. V tomto ohledu ministr Havlíček uvítal avizovanou revizi unijní průmyslové strategie, která by se měla zaměřit zejména na dopady pandemie na unijní průmysl. ČR dále na jednání zdůraznila potřebu v rámci unijní energetické tranzice nastavit vhodné podmínky pro energeticky náročná odvětví a žádala zachování systému bezplatných povolenek v rámci systému EU pro obchodování s emisemi do roku 2030.

V závěru svého vystoupení ministr Havlíček kladl důraz na podporu malých a středních podniků, které jsou pandemií obzvláště zasaženy. „Musíme se zaměřit na problémy malých a středních podniků a zajistit, že dostanou adekvátní podporu nutnou k tomu, aby přežily současnou krizi. Věnuje se tomu rovněž naše připravovaná strategie podpory malých a středních podniků na roky 2021 až 2027,“ uvedl ministr Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce