Ministr Havlíček: Kvůli nedostatku financí jsme nemohli podpořit značné množství žádostí

03.05.2017 14:07

Ministerstvo průmyslu a obchodu podpoří více projektů ke snížení energetické náročnosti z programu EFEKT II.

Ministr Havlíček: Kvůli nedostatku financí jsme nemohli podpořit značné množství žádostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Havlíček

Vláda schválila navýšení prostředků rozpočtu Státního programu na podporu úspor energie pro rok 2017 ve výši 30 milionů korun. Realizaci a financování aktuálního programu EFEKT II zabezpečuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Cílem programu je zvýšit kvalitu energetických služeb a především úspor energie díky zlepšování informovanosti malých odběratelů. Program je zaměřen rovněž na podporu veřejného sektoru k hospodárnému nakládání s energiemi, na pilotní projekty v této oblasti, ale i na investiční akce menšího rozsahu a to především na realizaci projektů úsporného veřejného osvětlení.

„Dosud jsme kvůli nedostatku finančních prostředků nemohli podpořit značné množství žádostí, hlavně investičního charakteru,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. „Vláda proto svým rozhodnutím učinila významný krok, posilující především finanční a energetické úspory v oblasti veřejného osvětlení,“ dodal ministr Havlíček.

Rozpočet programu EFEKT II je i přes jeho navýšení oproti roku 2016 dlouhodobě nedostatečný. Například v loňské roce bylo do investiční aktivity Opatření ke snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení podáno 274 žádostí, z nichž mohlo být podpořeno jen 35 projektů. Ke zvýšení rozpočtu programu pro letošní rok, původně schváleného ve výši 120 milionů korun, dojde zapojením nároků z nespotřebovaných neprofilujících výdajů MPO a umožní tak realizaci většího počtu projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.