Ministr Havlíček: Přínos DVB-T2 lidé vidí v kvalitě, stabilnějším pokrytí a širším výběru stanic

19.11.2019 10:46

Zbývá už jen pár dní, kdy se televizní vysílače v Praze a Středočeském kraji přepnou na digitální televizi 2. generace, tedy na DVB-T2. Stane se tak ve středu 27. listopadu 2019.

Ministr Havlíček: Přínos DVB-T2 lidé vidí v kvalitě, stabilnějším pokrytí a širším výběru stanic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Více než 92 % lidí přitom už má povědomí o přechodu pozemního (jednoduše: přijímaného přes anténu) televizního vysílání na DVB-T2 a počítá s ním. Vyplývá to z nejčerstvějšího průzkumu, který si nechalo zpracovat Ministerstvo průmyslu a obchodu. Uskutečnil se od 22. října do 1. listopadu 2019 a zúčastnilo se ho 2 038 respondentů. Podle šetření se povědomí o změně zvýšilo, stejně jako znalost přínosů DVB-T2 či srozumitelnost a dostupnost informací.

„Přínos DVB-T2 lidé zpravidla vidí v HD kvalitě vysílání, stabilnějším pokrytí televizním signálem po celém území České republiky a v širším výběru stanic,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a připomíná: „Povědomí o přechodu na DVB-T2 se oproti první vlně šetření zvýšilo. Zatímco dříve o změně vědělo 83 % respondentů, ve druhé polovině října a začátkem listopadu znalost deklarovalo 92 % dotázaných. Informace o změně lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize či tisku. Je tedy zřejmé, že informační kampaň, která se průběžně realizuje, přináší kýžené výsledky.“ Zatímco z rozhlasu, televize a tisku informace o DVB-T2 získalo 71 % respondentů, více než třetina dotázaných se informovala v internetových médiích. Zhruba čtvrtina pak u známých, v rodině či od přátel.

„Z průzkumu je zřejmá vysoká informovanost o přechodu na nový standard DVB-T2, která narostla už na 93 % dotazovaných. Potřebná technická vybavenost (televize, set top box) pak vzrostla ze 44 % na 56 % relevantních domácností. To je výrazný posun. Na druhé straně zejména v Praze a ve Středočeském kraji je změna už doslova za dveřmi a ti, co se na ni ještě nepřipravili, měli by tak učinit co nejdříve,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a zdůrazňuje: „Pražské vysílače Cukrák a Žižkov přestanou programy České televize ve starším formátu DVB-T vysílat už zhruba za týden, tedy ve středu 27. listopadu.“

Informace o vypínání pozemního vysílání zajímá především muže, 17 % žen pak nezajímá vůbec. Zájem o informace o DVB-T2 obecně stoupá s věkem. Pro starší skupiny obyvatel je výrazně důležitá informace o datech vypnutí DVB-T2. Z hlediska vzdělání se nejvíce zajímá skupina se středním vzděláním. Informovanost se zvýšila ve všech sociodemografických skupinách, zejména pak u respondentů z Prahy a Středočeského kraje. Od nové možnosti vysílání si lidé nejvíc slibují mimo jiné zlepšení kvality obrazu v HD kvalitě, připojení TV k internetu, možnost přehrát pořad později (timeshift), rozšíření počtu kanálů ve vysokém rozlišení, lepší zvuk, možnost nahrávání a 3D prostorový obraz. „Denně pozorujeme nárůst zájmu diváků o změnu standardu televizního vysílání. Počet hovorů na naší infolince narostl za poslední měsíc o 300 %. Několikanásobně se zvýšila návštěvnost webu www.dvbt2overeno.cz (ZDE), kde si mohou lidé zjistit, zda je jejich televizní přijímač kompatibilní s novým standardem. A podle našich partnerů roste raketovým tempem i prodej televizorů a set top boxů. Všechno to dokazuje, že lidé nechtějí přijít o možnost přijímat televizní vysílání bez poplatků,“ říká generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan.

Aktuální televizní vysílání sledují na klasické obrazovce častěji starší respondenti, naopak mladší skupiny jej sledují častěji na moderních zařízeních, jako jsou notebooky či smartphony. Mezi mladými je také víc lidí, kteří televizi nesledují vůbec. TV vysílání také méně sledují vysokoškoláci. Satelit a individuální anténu nejčastěji využívají lidé v menších obcích a vícečlenné domácnosti. Naopak obyvatelé větších obcí nejčastěji využívají společnou anténu či kabelovou televizi. Společnou anténu také hojně využívají lidé žijící sami.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v kontextu se přechodem na DVB-T2 ve spolupráci s partnery, mimo jiné s Českou televizí, Českým rozhlasem, Českými radiokomunikacemi, Digital Broadcasting, Asociací krajů či Svazem měst a obcí, realizuje informační kampaň (ZDE). Upozorňuje v ní na to, co je potřeba udělat a vysvětluje, proč je přechod na DVB-T2 důležitý. „S blížícími se termíny přechodu na DVB-T2 připravujeme intenzivně výstavbu naší Vysílací sítě „24“. V rámci informační kampaně v nejbližší době upravíme design našeho www.multiplex24.cz (ZDE) a zahájíme vysílání nového televizního info programu „Televize přes anténu,“ říká jednatel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek.

MPO připravilo také speciální dotační program (ZDE), v kterém je v současné době 20 milionů korun. Za finanční prostředky poskytované prostřednictvím krajů a hlavního města Prahy bude možné do vybraných zařízení sociálních služeb pořídit set top boxy, televize nebo úpravy antén.

MPO spustilo také informační web (ZDE), kde vysvětluje, proč je přechod na DVB-T2 tak důležitý. Konají se rovněž semináře v regionech, kde starostové i další účastníci obdrží informační balíček s podrobnostmi ohledně televize 2. generace.

Nutnost připravit se na nový televizní standard DVB-T2 se týká pozemního, tj. terestrického vysílání. Tedy takového, kdy je televizní signál vysílaný přes pozemní vysílač a přijímaný televizní anténou. Pokud lidé nemají televizor vybavený na příjem DVB-T2 (pozn.: v tomto standardu se prodávají televize zhruba od roku 2015), mohou si buď pořídit nový televizor, nebo ke staršímu spotřebiči dokoupit set top box, který stojí od 500 Kč. V některých případech je třeba nově nastavit i společnou televizní anténu (dále jen STA). V takovém případě je vhodné, aby se správce domu obrátil na specializované servisní společnosti s žádostí o úpravu STA. Přepínání stávajících pozemských vysílačů z DVB-T na DVB-T2 začne 27. listopadu 2019 v Praze a ve Středočeském kraji, pokračovat bude postupně v jednotlivých regionech. Skončí v červnu 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.