Ministr Herman: Dokud pociťujeme stud, dotud máme šanci uzdravovat rány minulosti

07.11.2016 14:41

Daniel Herman zaštítil projekt Smíření 2016

Ministr Herman: Dokud pociťujeme stud, dotud máme šanci uzdravovat rány minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury Daniel Herman se v sobotu 5. listopadu zúčastnil Koncertu smíření v kostele sv. Antonína v Praze.

Společně s pamětníky nebo jejich potomky si tak ministr připomenul smutné události z podzimu roku 1946, kdy  skončil tzv. organizovaný odsun tří milionů německy mluvících Čechoslováků. Koncert a celý projekt Smíření 2016 připravila organizace Antikomplex a Sdružení Ackermann-Gemeinde pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a starosty Prahy 7.

Ministr kultury Daniel Herman: „Letos je tomu právě 70 let, kdy bylo ukončeno masové vyhánění sudetských Němců z území tehdejšího Československa. Ony hrůzné činy byly budovány na fikci kolektivní viny na základě etnického původu. Jedině tak mohly být statisíce lidí zbaveny občanských a lidských práv, majetku, cti a v mnohých případech i života. Jsem ale přesvědčen, že dokud usilujeme pochopit, dokud pociťujeme stud a dokud také je komu adresovat slova prosby o odpuštění, dotud máme šanci alespoň z části uzdravovat rány minulosti a navazujeme na to, co upředlo vztahy mezi lidmi našich zemí. Tedy pojetí člověka jako bytosti, která byla stvořena k tomu, aby s druhými budovala vztahy vzájemné úcty a důvěry.“

Projekt Smíření 2016 si neklade politické cíle. Orientuje se spíše na rovinu individuální. Chce využít příležitosti a ochoty pamětníků, kteří se do Prahy přijeli podělit o své zkušenosti s těmi, kteří hrůzy odsunu nepamatují, ale nechtějí, aby se na ně v české společnosti zapomnělo.

Iniciátorka projektu Smíření 2016 vycházela  ze zkušenosti mladé studentky v Drážďanech, která byla na osobní úrovni konfrontována s příběhy pamětníků odsunu. Debatovala s nimi a chtěla podobnou zkušenost zprostředkovat i ostatním. Projekt proběhl  v Praze od  2. do 5. listopadu.  Hlavním bodem programu byl právě Koncert smíření a také výstava Pod jednou střechou, mapující osudy rodin, které musely po válce opustit své domovy, i rodin, které nyní v jejich domech žijí a s původními obyvateli udržují přátelské kontakty. Výstavu doprovázela debata s pamětníky.

Projekt byl podpořen z Česko-německého fondu budoucnosti, nadace Hans Seidel Stiftung, bavorského Ministerstva práce, sociálních věcí, rodiny a integrace a z dotace Prahy 7. Na koncertě zazněla i skladba hudební skladatelky Elišky Cílkové napsaná přímo pro tuto příležitost na text vysídlené Christel Palme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.